The Duke of Edinburgh’s díjátadó gála (Zabola)

The Duke of Edinburgh’s díjátadó gála (Zabola)

A zabolai Mikes-birtok festői környezetében díjazták pénteken este azokat a háromszéki fiatalokat, akik sikeresen teljesítették a 2022. évi The Duke of Edinburgh’s International Award (DOFE) személyiségfejlesztő programot.

A program 1956-ban Nagy-Britanniában indult – Fülöp, Edinburgh hercege (II. Erzsébet királynő férje) alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen –, és a világ 140 országában ma már évente több tízezer fiatal csatlakozik hozzá. A nemzetközi ifjúságfejlesztő és tehetséggondozó programba 2015-től kapcsolódtak be a háromszéki fiatalok az anyaszervezet, valamint a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda önkéntes mentorainak, oktatóinak, munkatársainak köszönhetően.

A nagyszabású díjátadó ünnepségre a zabolai Mikes-kastély rendezvénytermében került sor, ahol szülők, barátok, mentorok jelenlétében hatvan háromszéki – sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai – fiatalnak adtak át elismerő okleveleket a The Duke of Edinburgh’s International Award személyiségfejlesztő programban elért eredményeikért.

Hírdetés

A program egyik háromszéki fővédnöke és egyben a díjátadó gála házigazdája Gregor Roy Chowdhury-Mikes, aki egyéb fontos elfoglaltságai miatt nem vehetett rész az eseményen, így a házigazda nevében Józsa Attila köszöntötte a jelenlevőket. A DOFE országos koordinátora, Mihaela Mariș méltatta a háromszéki leányszervezet tevékenységét, majd elismerő oklevelet adott át Furus Leventének, a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Iroda vezetőjének, aki úgy értékelte: „a programot nem könnyű végigcsinálni, ide türelemre és kitartásra van szükség”. A program háromszéki koordinátora, Gheorghiță Raymond a támogatók, mentorok, oktatók munkáját méltatta és köszönetet mondott segítségükért.

A beszédeket követően a fiatalok bemutatták a programot záró kalandtúrájukról a tengerparton, a Bucsecs-hegységben, az Egyeskőn és Nagy-Hagymáson, illetve a Bodoki-havasokban készült videókat, meséltek a program alatt szerzett élményeikről, kalandjaikról, hogy mit jelentett számukra részt venni több hónapon át a Duke of Edinburgh’s International programban. Tudósításunkban hosszú lenne idézni minden élménybeszámolót, de néhány kulcsszót lejegyeztünk: akaraterő, kitartás, fáradság, figyelem, felelősség, önállóság, poénkodás, jó kedv és derű.

Gheorghiță Raymond programkoordinátor érdeklődésünkre elmondta: „Célunk az életre való nevelés különböző képzések révén, a fiatalok pedig több területen: önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kalandokon méretkezhetnek meg, erősíthetik önmagukat. Én úgy érzem, hogy e program által egy kicsit a jövőbe fektetünk, a fiatalokba. És ennél jobb befektetés szerintem nincs. Azon dolgozunk közösen, hogy a fiatalok, akik elvégezték ezt a programot, úgy érezzék: lehet jó dolgokat csinálni. Mi elültetünk egy magot, és reméljük, hogy majd ők is tovább adják azt, amit itt tanultak”.

A gála svédasztalos állófogadással ért véget, közreműködött a SepsiArtQuartet vonósnégyes.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »