Tévedés: nem Merkel a nagy vesztes

Tévedés: nem Merkel a nagy vesztes

A fősodratú média szerint az AfD „szörnyű” előtörése a CDU-nak és Merkelnek köszönhető, pedig nem.

Elég a számokra pillantani, máris kiderül, hogy a vasárnap Mecklenburg-Elő-Pomerániában lezajlott tartományi választások legnagyobb vesztese nem a német kereszténydemokraták, élükön Angela Merkel kancellárral. A balliberális média által előtérbe helyezett értékelés, miszerint a CDU elveszítette második pozíciójában a tartományban korábban is vezető balosok, a szociáldemokraták (SPD) mögött, igaz. Igen, a CDU 4 százalékot veszítve a harmadik helyre szorult, az Alternatíva Németországnak (AfD) pedig a semmiből egyből a második helyre lépett.

A választás teljes végeredménye: SPD 30,6 %, AfD 20,8 %, CDU 19,0 %, Baloldal 13,2 %, Zöldek 4,8 %, FDP 3,0 %, NDP 3,0 %, Egyéb 5,5 %.

Érdemes azonban megnézni azt is, hogy melyik párt mennyit veszített a legutóbbi választáson elért eredményéből: SPD -5 %, AfD +20,8, CDU -4 %, Baloldal -5,2%, Zöldek -3,9 %, FDP +0,2 %, NDP -3 %, Egyéb +0,1 %.

Hírdetés

A fősodratú média szerint az AfD „szörnyű” előtörése a CDU-nak és Merkelnek köszönhető, pedig nem. A CDU-tól ugyanis az AfD csupán 4 százalékot tudott szerezni, ezzel a fasorban sem lenne.

Ellenben a balliberális pártok csoportosulása 14,1 százalékot „adott át” az AfD-nek. Az szociáldemokraták 5, a Baloldal 5,2, a Zöldek pedig 3,9 százalékot estek, azaz ennyivel ajándékozták meg az általuk egyébként mélységesen elítélt pártot. A Zöldek akkorát estek, hogy ki is zuhantak az egykoron az NDK-hoz tartozó tartomány parlamentjéből, a Baloldal, pedig a küszöb alatt besurranva kapaszkodott csak meg.

A választók tehát nem elsősorban Angela Merkel és a CDU, hanem a balliberális karéj fölött törtek pálcát. Érdekes módon többségben nem jobboldali, hanem korábbi balos szavazók sorakoztak fel az AfD mögött. Így már az is egyértelmű, hogy valójában ki felel az új párt sikeréért.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »