TEV-felmérés: a hazánkban tomboló cionista propaganda ellenére nőtt a „habozók” aránya

A zsidóság melletti növekvő szimpátia és együttérzés, ugyanakkor növekvő távolságtartás és zavarodottság jellemzi a magyar társadalmat a Hamász Izrael elleni 2023. október 7. támadása óta eltelt időszakban – derül ki a Tett és Védelem Alapítvány kutatásából, amelynek eredményeit csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón ismertették.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke kiemelte: míg Németországban és Nagy-Britanniában a duplájára nőtt az erőszakos antiszemita cselekmények száma 2022-ről 2023-ra, és e cselekmények többségében 2023. október 7. után történtek, addig Magyarországon nem változott a számuk, a zsidó közösség tehát Magyarországon biztonságban van.

Örkény Antal szociológus, az MTA doktora a magyar társadalom "antiszemita előítéletességét" vizsgáló kutatásról elmondta: az ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás sajátossága, hogy 2023 őszén készült el, de az októberi események után, ez év márciusában – készítettek egy úgynevezett utókövetéses vizsgálatot, kifejezetten az izraeli eseményekre fókuszálva.

Hírdetés

Grajczjár István, a kutatást lebonyolító Milton Friedman Egyetem tanszékvezetője ismertette: az elmúlt időszakban nem változott a filoszemiták, vagyis a zsidósággal kapcsolatos pozitív állításokat elfogadók, a negatív állításokat tagadók és a konzisztens antiszemiták, vagyis minden negatív állítást elfogadók és minden pozitív állítást tagadók aránya.

Ugyanakkor nőtt a "habozóknak" hívott csoport, akik távolságot tartanak, és mind a pozitív, mind a negatív állításokat tagadják.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »