Tetű nem akadály!

Tetű nem akadály!

Nem kell hazaküldeni az iskolából azokat a gyerekeket, akiknél fejtetűt észleltek, mert az stresszt és megbélyegzést okoz számukra – javasolja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP).

Míg nálunk most az a pedagógusok legfőbb gondja, hogy lesz-e fűtés az osztálytermekben, Amerikában mindenkit iskolába küldenek, még a külső élősködőket hordozó gyermekeket is.

E sorok írója még a múlt rendszerben koptatta az iskolapadot, amikor az osztályfőnöki óráknak az is része volt, hogy az osztályfőnök átnézte a hajunkat, vajon nem vagyunk-e tetvesek. Ha pedig tetű fordult elő az osztályban, Edupage és szülői Facebook-csoport nem lévén, az üzenő füzetbe íratták be, hogy preventíve otthon mindenki mossa meg a gyermeke fejét tetűirtó samponnal.

Hírdetés

Eszerint a fejtetvek nem jelentenek egészségügyi kockázatot, és nem tekinthetők a rossz higiéniai körülményekre utaló jelnek, ellenben megbélyegzést és jelentős stresszt okozhatnak a gyerekeknek.

Egy, az NBC csatornának nyilatkozó dallasi gyermekorvos, Dr. Marciel Oquendo elmondta, a tetű nem jelent veszélyt az egészségre.

Az AAP szerint az iskolai fejtetűszűrési programok nem költséghatékonyak, ráadásul “megbélyegezhetik a fejtetűvel gyanúsított gyermekeket”.

Azért a józan észnek legalább a csírája megmaradt, bár úgy vélik, a tetű miatt a gyerekeket nem szabad hazaküldeni vagy elszigetelni, a szülőket azért továbbra is értesíteni kell, akik “a gyermekorvossal folytatott konzultációt követően döntenek arról, hogyan tovább.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »