Tetőzött a Duna Pozsonynál, a vízszint elérte a 725 centimétert

Tetőzik a Duna Pozsony környékén – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). 15 órakor a folyó vízállása Dévénynél (Devín) 681 centiméter volt, a főváros központjában pedig 725 centiméter.

Dévényújfalunál tovább emelkedett a vízszint, elérte az 546 centimétert.

„A Duna szlovákiai szakaszának felső részén hétfő estére várjuk a tetőzést. A dévényi állomáson 17 órakor körülbelül 685 centiméteres vízállásra számítunk. Pozsonyban egy órával később várható a tetőzés, 735 centiméterig emelkedhet a vízszint” – közölte közösségi hálón az SHMÚ.

Hírdetés

A Duna vízszintje az Ausztriában és Németországban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt emelkedik. Pozsonyban jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje miatt a fővárosban több területet elöntött a víz. Víz alatt van a dévényi rakpart (Slovanské nábrežie), a Morva melletti kerékpárút és a Vízügyi Múzeum (Karloveské rameno) melletti út. A Pribina utca melletti töltés egy részét és a pozsony-ligetfalui töltés melletti zöldterületeket is elöntötte a víz.

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint az emberekre, az épületekre nem jelent veszélyt az áradás. A tárca szakemberei közölték, hogy a 2013-as árvíz nem fog megismétlődni, a helyzet jelenleg a normális határokon belül van.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »