Testvériesebbé tenni a világot – Megkezdődött az Afrika-hét a Szombathelyi Egyházmegyében

Testvériesebbé tenni a világot – Megkezdődött az Afrika-hét a Szombathelyi Egyházmegyében

A körmendi Battyhány-iskolában tartott megnyitóval kezdetét vette az Afrika-hét február 5-én. Idén arra gyűjtenek pénzt, hogy a kongói Kabinda városában egy óvodát és egy iskolát felújíthassanak, valamint motorokat vásárolhasson az ottani közösség.

Életünk végén a teremtő Isten azt fogja kérdezni tőlünk: éheztem és adtál-e ennem, szomjaztam és adtál-e innom, észrevetted-e a szenvedőt vagy csakis magadnak éltél? – mondta köszöntőjében Székely János megyéspüspök, aki az irgalmas szamaritánus példabeszédét is felidézte, mint a felebaráti szeretet, az irgalmasság cselekedetének példáját.

A világunk messze van attól, hogy testvéri világ legyen, mondta a megyéspüspök, ennek szemléltetésére jövedelmi, gazdasági viszonyokról beszélt a gyerekeknek. A Föld népességének 40%-a koldusszegénységben él, napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből.

Hat másodpercenként a Földünkön meghal egy gyermek, miközben a Földön rengeteg élelmiszer van. A világ gazdagabb felén a megvásárolt élelmiszer egyharmadát kidobják az emberek.

Nem arra születünk, hogy gyűjtsünk, hanem hogy szeressünk és adjunk, hogy a szeretet első legyen az életünkben.

Kongónak próbálunk segíteni, ahol 102 millió ember él, és ahol Hardi Richárd szemorvos gyógyítja az embereket. Kongóban a gyerekek nehezen jutnak el iskolába, az iskolaépületek közül soknak sem teteje, sem oldala nincs, sem padok, sem székek nem állnak rendelkezésre. Füzetek, könyvek hiányában a gyerekek felkészültsége is hiányos. Az Afrika-hét és a Mindannyian testvérek program ebben próbál segítséget nyújtani – mondta Székely János megyéspüspök, aki megköszönte a korábbi években nyújtott támogatásokat.

Hírdetés

A körmendi iskola diákjai bemutatták hat afrikai gyermek életét rövid műsorukban, és egy afrikai éneket is előadtak.

A megnyitó során a kongói Mawasala Mbela Fabien verbita szerzetes, pap, misszionárius mutatta be a fekete kontinenst a fiataloknak. Saját gyermekkoráról is beszélt, kiemelve:

12 kilométert gyalogolt mindennap, hogy eljusson az iskolába és haza. A tanulást nehezíti a családok számára, hogy Kongóban fizetni kell az oktatásért, ez is komoly gond, emelte ki Fabien atya.

Az Afrika-hét megnyitója megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján, ide kattintva.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »