Térségünk biztonságáról egyeztettek a V4-ek házelnökei

Térségünk biztonságáról egyeztettek a V4-ek házelnökei

Pozsonyban tanácskoztak ma a V4-ek házelnökei.

A visegrádi országok a továbbiakban is segíteni fogják Ukrajnát katonai, humanitárius és politikai szempontból egyaránt, egyeztek meg ma a V4-ek házelnökei Pozsonyban.

Fontosnak tartják a schengeni övezet külső határainak védelmét is.

A Boris Kollár szlovák házelnök által kezdeményezett találkozón Kövér László, a Magyar Országgyűlés, Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh szenátus, Elžbieta Witeková, a lengyel Szejm, és Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus elnöke vett részt.

A partnerek elítélték Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, és kifejezték támogatásukat Ukrajna területi egységével kapcsolatban.

Elengedhetetlennek tartom Ukrajna politikai, katonai és humanitárius segélyezésének folytatását. Erkölcsi kötelességünk segíteni Ukrajnán, olyan hosszan, amilyen hosszan ez szükséges”

Hírdetés

– mondta Kollár.

Kövér László hangsúlyozta, a visegrádi országok azt keresik, ami összeköti őket, és igyekeznek kitérni azok elől a témák elől, amelyekben nincs közös álláspint.

Mindannyiunk célja, hogy Oroszország ambíciói ne veszélyeztessék a régiónkat. Ennek pedig előfeltétele a szuverén és demokratikus Ukrajna”

– mondta.

Kövér hangsúlyozta, a háború árnyékában az illegális migráció problémája a háttérbe szorult, miközben megkétszereződött a magyar határt átlépők száma.

„Keveselljük azokat a lépéseket, amelyeket az Európai Unió tesz azon országok támogatására, amelyek a leginkább ki vannak téve az illegális migráció nyomásának. A schengeni övezet működőképessége előfeltétele a V4-ek gazdasági együttműködésének” – vélekedett Kövér László.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »