Terrortámadás lehet készülőben a kabuli légikikötő ellen

Továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak a kabuli repülőtéren. Több ország is felszólította az Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy ne menjenek a légikikötőhöz. Hírszerzői források ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni szárnya támadást indíthat a kabuli repülőtér ellen – közölte az M1 Híradója.

Drámai a helyzet a kabuli nemzetközi repülőtér környékén, ahol tízezrek várnak arra, hogy feljussanak egy-egy külföldre tartó repülőgépre. A tömeg kétségbeesetten próbál bejutni a repülőtérre, sokan az útlevelüket tartják a magasba, a dulakodásban sokan rosszul lettek, elestek, több embert halálra tapostak. A tálibok egyébként felszólították azokat, akik nem rendelkeznek utazási okmányokkal, hogy menjenek haza.

Jelentősen lassulhat az emberek kimentése amiatt is, hogy hírszerzési források szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet afganisztáni szárnya támadást készít elő a kabuli repülőtér ellen.

Németország és az Egyesült Államok felszólította állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a légikikötőtől, amíg személyre szabott utasításokat nem kapnak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük. Így például meghatározhatják, hogy bizonyos tranzitpontokra menjenek, ahol katonák gyűjtik össze őket.

Több ország nem is tudja megtölteni a repülőgépeit, amelyeket állampolgárainak kimenekítésére küldött, mert azok egyszerűen nem tudnak kijutni a repülőtérre. Amerikai források szerint az elmúlt egy hétben húszezer embert – köztük magyarokat – sikerült biztonságos helyre szállítani Kabulból. Ennél azonban sokkal többen szeretnének kijutni.

Hírdetés

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára bejelentette: a szövetség több országa azt szorgalmazza, hogy folytassák a mentőakciót augusztus 31-e, vagyis az amerikai csapatok hivatalos afganisztáni kivonulásának dátuma után is.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikai biztosa úgy fogalmazott, hogy matematikailag lehetetlen evakuálni a hónap utolsó napjáig mindazokat, akik az utóbbi húsz évben külföldiekkel működtek együtt az országban. Csak az Egyesült Államok harmincezer amerikait és afgánt evakuálna augusztus 31-ig.

Az afgán főváros más részein azonban látszólag béke honol. Az üzletek rendben működnek, az utcákon már-már hétköznapi a forgalom. A nyugalom nem kis részben annak köszönhető, hogy a tálibok komoly erőket vonultattak fel a nyugalom fenntartása érdekében.

A tálib erődemonstráció összefügghet azokkal a nyugtalanító hírekkel is, amelyek a Kabultól északkeletre fekvő Pandzsír-völgyből érkeznek.

Az elmúlt évtizedek háborúiban többször is bevehetetlennek bizonyult hegyvidéken ugyanis kilencezer harcost gyűjtött össze az egykori tálibellenes hadvezér, Ahmad Sah Maszúd fia, aki kijelentette: tárgyalna a közös kormányzásról, de kész a végsőkig is elmenni a tálibokkal szemben.

A magát Nemzeti Ellenállás Frontjának nevező mozgalom mindenesetre a hétvégén Baglán tartomány három körzetét is elfoglalta a táliboktól, akik ultimátumot adtak Pandzsír átadására. Orosz diplomáciai források eközben arról számoltak be, hogy a tálibok Moszkva közvetítését kérték a konfliktus békés rendezésére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »