Terrortámadás Bécsben, több halott

Terrortámadás Bécsben, több halott

<img alt="Mehrere Polizeiwagen am Montagabend nach dem Schusswechsel" class="photo zoomable photo–loaded" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/mehrere-polizeiwagen-am-montagabend-nach-dem-schusswechsel-201568206-73729620/1,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/mehrere-polizeiwagen-am-montagabend-nach-dem-schusswechsel-201568206-73729620/Bild/1.bild.jpg" data-zoom-title="Mehrere Polizeiwagen am Montagabend nach dem Schusswechsel

Foto: REUTERS

” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/mehrere-polizeiwagen-am-montagabend-nach-dem-schusswechsel-201568206-73729620/1,w=993,q=high,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

Foto: REUTERS

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés– jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Lövések dördültek el hétfőn, 20 óra körül egy bécsi zsinagógánál. Több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint.

Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás. Egy halottról szólnak a híradások. Sok súlyos sérültje van a támadásnak, köztük egy rendőr. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – írja a Kronen Zeitung. A lap szerint osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül. A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt.

Hírdetés

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, a támadás még folyamatban van. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Egy Twitter-bejegyzés szerint néhány gyanúsítottat elfogtak.

A rendőrség COBRA és WEGA terrorelhárító egységei több támadót keresnek Bécs belvárosában és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy bármi áron, de maradjanak minel távolabb a környéktől.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden  rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A Falter című osztrák lap főszerkesztője belügyminisztériumi információkra hivatkozva azt írta, hogy egy ember meghalt és többen megsérültek.

Megjelent egy lövöldözés közelében készült videó Twitteren, amin azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

„Mi, franciák, osztozunk az osztrákokat ért sokkban és szomorúságban a bécsi támadás után. Franciaország mellett egy újabb barátságos ország, amelyet támadás ért. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Nem engedünk a terrornak!” – üzente Emmanuel Macron francia elnök.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »