Terrorizmus vádjával ítélhetik el a migránsokra figyelmeztető cseh nyugdíjast. 15 évet is kaphat

Terrorizmus vádjával ítélhetik el a migránsokra figyelmeztető cseh nyugdíjast. 15 évet is kaphat

A 73 éves Jaromír Balda a bíróságon ma elismerte, hogy kivágott két fát és azokat a sínekre fektette, melyek balesetet okoztak. A vád szerint terrorcselekményt követett el.

A cseh nyugdíjas azonban állítja, hogy senkit nem akart megsebesíteni, egyszerűen csak így akart ellenállást kifejteni a migránsokkal szemben. A tetthelyen és máshol is ezért szórólapokat helyezett el különféle szöveggel, hogy úgy tűnjön, azokat dzsihadisták írták. Baldát 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Az első vonatbaleset a kidőlt, 15 méteres fenyőfa miatt 2017 júniusában történt Mladá Boleslav és Bakov nad Jizerou állomások között. A másik két hónappal később Bezděz és Bělá pod Bezdězem között. Az első vonatban tízen, a másik szerelvényben kilencen utaztak. Senki sem sérült meg. A cseh vasutak 155 ezer cseh koronában állapították meg az okozott kárt, a vasúti síneket kezelő vállalat pedig további 63 ezer koronára.

Hírdetés

fogalmazott Balda, aki rossz egészségi állapota miatt ülve tett vallomást.

tette hozzá.

A fő tárgyalásra szerdán kerül sor, melynek során pszichológusok és pszichiáterek is véleményt mondanak a cseh bácsiról. Amennyiben a bíróság úgy dönt, börtönbüntetés helyett akár orvosi kezelésre is ítélhetik.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »