Terroristákat támogatott Szíriában egy francia cementgyártó cég

Terroristákat támogatott Szíriában egy francia cementgyártó cég

2024. 10. 18.

A francia terrorizmus elleni ügyészség szerint a Lafarge szíriai fiókvállalata terrorcselekményekhez biztosított forrásokat és megszegte az ország ellen életbe léptetett európai szankciókat annak érdekében, hogy fenntarthassa a termelését.

Egy francia cementgyártót terrorizmus finanszírozásával vádolnak a hatóságok – írja a Reuters.

A svájci Holcim érdekeltségébe tartozó francia Lafarge azért kerül hamarosan a vádlottak padjára, mert a francia terrorizmus elleni ügyészség szerint egy szíriai fiókvállalata terrorcselekményekhez biztosított forrásokat.

Mindezt a cég azért tette, hogy fenntarthassa a termelését, ennek érdekében ráadásul több, Szíria ellen életbeléptetett európai szankciót is megszegett.

Hírdetés

A Lafarge 2015-ben vált a svájci Holcim részévé és a hatóságok már 2016 óta vizsgálták a szíriai tevékenységét, ami idővel Franciaország közelmúltbéli történetének legkiterjedtebb vállalati bűncselekményi nyomozásává terebélyesedett.

A párizsi nyomozóhatóságok szerdán jelentették be, hogy a cégnek meg kell jelennie a bíróság előtt, ennek hatására már aznap két százalékot estek a Holcim részvényei, ám a nap végére egy közel 0,7 százalékos erősödést is meg lehetett figyelni.

Az ügy alapját a Sherpa nevű korrupcióellenes csoport vizsgálatai képezik, amely azt is állítja, hogy a gyártó emberiesség elleni bűncselekményekben is bűnrészes. A francia legfelsőbb bíróság még januárban utasította el a Lafarge azon kérelmét, hogy ejtsék vele szemben ezen utóbbi vádat, ami azért is érthető, mert a nyomozás folyamán arra is fény derült, hogy a termelés zavartalansága érdekében a cég együttműködött az Iszlám Állammal segített a terrorszervezetnek megkerülni a szíriai szankciókat.

Egy a franciától eltérő, amerikai nyomozás keretében a Lafarge még 2022-ben beismerte, hogy a szíriai fiókvállalata több olyan csoportot is támogatott anyagilag, amelyeket Washington terrorszervezetekként tart nyilván. Ezek között ott volt az Iszlám Állam is és a cég azt állította, hogy mindezt az üzemben dolgozók testi épségének védelmében tette.

HVG

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »