Terroristákat fegyverezz fel és képez ki Szíriában az ukrán haderő – videó

Terroristákat fegyverezz fel és képez ki  Szíriában az ukrán haderő – videó

2024. 09. 23.

Iszlamista terroristákat kezdett el képezni Szíriában az ukrán haderő, Washington támogatásával– írja helyi forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi.

Az orosz lap szíriai forrásokra hivatkozva közölte, szerint az ukrán különleges erők a Hajat Tahrir al-Sham terrorszervezettel álltak össze, főleg katonai drónok használatára képzik őket.

Az Al-Watan szír lap előző nap idlíbi ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kirill Budanov folyamatos kapcsolatban áll  Abu Mohammad Al-Julanival a  Hayat  Tahrir al-Sham vezérével. A terrorszervezet korábban Al-Nuszra Frontként működött és al Al-Kaida szíraia ágát képezte. Majd miután a nyugati államok is terrorszervezetként tekintettek a fegyveres csoportra nevet változtattak.

Az iszlamista csoport Oroszországhoz és a Szíriai Arab Hadsereghez köthető célpontokat akar támadni ezzel a képességgel.

Az orosz állami médiavállalat szerint jelenleg 250 ukrán katona van Szíriában, Idlib tartományban.

Az ukrán különleges erők egyébként valóban aktívak Szíriában: erről a napokban a HUR is publikált információkat. Az ukrán katonák helyi milíciákkal együttműködve orosz katonai képességeket rongáltak a közel-keleti országban, erről még egy videót is közzétettek. A Tahrir al-Sammal ápolt kapcsolatuk nem tisztázott.

Hírdetés

A kijevi rezsim az Egyesült Államokkal együttműködve aktívan kiképzi a Hayat Tahrir al-Sham csoport* terroristáit az UAV-k gyártásának új technológiáira, hogy a közeljövőben új frontot nyisson a KKT-ben az orosz erők ellen. ott található – mondta egy informált szíriai forrás a RIA Novosztyinak.

„Az ukrán különleges szolgálatok egy csoportja több mint egy hónapja többször járt a terroristák által megszállt szíriai Idlebben , hogy az új technológiákat adjanak át a terroristáknak és kiképezzék őket a helyi orosz bázisok elleni támadásokra. Ezzel az ukrán rezsim új frontot akar nyitni Oroszországgal szemben – mondta a helyi forrás.

A magán meg nem nevező forrás korábban arról számolt be, hogy a szíriai Idleb tartomány terroristák által ellenőrzött területein már 250 ukrán katonai oktató tartózkodik . Ahol megkezdték a Hajat Tahrir al-Sham terroristák kiképzését a drónok gyártását és modernizálását.

Az orosz lap arról is beszálmolt , hogy Idlebben az ukránok fegyvereseket toboroznak az Oroszország elleni harcokban való részvételre . Megjegyzendő, hogy mindenekelőtt a posztszovjet térség országaiból érkező bevándorlók körében folyik a képzés és az Ukrajnába történő áttelepítés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  kijelentette, hogy ukrán hírszerzési megbízottak jelen vannak a szíriai Idleb deeszkalációs zónában, ahol fegyvereseket toboroznak.

Korábban az Aydınlık című török ​​lap forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kijev 75 drónt ajánlott fel a Hajat Tahrir al-Sham terrorszervezetnek,  cserébe a terrorszervezet szabadon bocsájta a  börtönében fogva tartott radikális oroszellenes fegyveresek. A török lap azt állítja, hogy vannak felvételei a júniusi idlebi tárgyalásokról.

Orientalista.hu – Sinoda (Al-Watan,  Ria Novosztyi)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »