Terroristák menekülnek az ENSZ felügyelete alatt az Iszlám Államba

Terroristák menekülnek az ENSZ felügyelete alatt az Iszlám Államba

Kétezer iszlamista fegyveres lázadó hagyja el a szíriai főváros, Damaszkusz egyik déli negyedét egy ENSZ közvetítéssel kötött egyezség értelmében – jelentette pénteken a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető al-Manar televíziós csatorna.

A megállapodás szerint a lázadóknak szabad elvonulást biztosít a szíriai vezetés, cserébe átadják nehézfegyverzetüket a szíriai hadseregnek és feladják a Damaszkusz központjától mindössze négy kilométerre fekvő, stratégiailag fontos területet, amely eddig a kezükön volt.

A beszámolók szerint

az elszállítandó fegyveresek között az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front tagjai is vannak.

Hírdetés

Az érintett városrészbe pénteken 18 autóbusz érkezett, hogy megkezdjék a kétezer harcos és másfélezer családtagjuk evakuálását, s az IÁ és más felkelőcsoportok kezén lévő területekre szállítsák őket. Az nem derült ki a jelentésekből, hogy a buszokat a szíriai hadsereg vagy az ENSZ bocsátotta-e rendelkezésre.

A szír kormány részéről a paktum ésszerű, logikus döntés, hiszen területrészeket szerezz vissza, további vérontás nélkül. De, nagyjából ebből az egészből azért lehet sejteni azt is, hogy az úgynevezett szír ellenzék merrefelé gravitál. Maradjunk annyiban, hogy kevés olyan embercsoport létezik, amely a családtagjaival együtt az Iszlám Állam fele menekül…

Damaszkusz déli része évek óta felkelők kezén van, a kormányerők az utánpótlási útvonalak fokozatos elzárásával, valamint az élelmiszerek és humanitárius segélyek áramlásának elvágásával késztették megadásra a fegyvereseket.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »