Terrorista Szlovákiában. Diplomataként érkezett az országba

Terrorista Szlovákiában. Diplomataként érkezett az országba

Heteket tartózkodott Szlovákiában diplomata engedéllyel egy líbiai militáns csoport tagja, akinek kezéhez civilek vére is tapad. A hírt a Pravda szlovák napilap internetes kiadása közölte magasrangú kormányhivatalnokok információira hivatkozva.

Ibrahim Alemgalefta tavaly november elején érkezett a bécsi reptérre, ahonnan aztán Pozsonyba utazott. Több mint két hetet töltött Szlovákiában diplomata-engedéllyel. November 24-én még Pozsonyban ünnepelhette meg 56. születésnapját. Másnap aztán a rendőrség őrizetbe vette, és kitoloncolta.

A líbiai diplomataként Szlovákiába érkező Alemgaleftának sötét az előélete. A Pravda informátora úgy fogalmazott:

Kié a felelősség?

Az üggyel kapcsolatban a szlovák hatóságok nagyon óvatosan nyilatkoznak, ügyelve minden egyes szóra. A Védelmi Minisztérium szóvivője, Danka Capáková annyit mondott:

A külügyi tárca sem volt éppen bőbeszédű. Mivel ők hagyták jóvá a diplomataengedélyt, kényes kérdéseket is felvethet Alemgalefta esete.

Hírdetés

hangzik a Pravda érdeklődésére a külügyi tárca szóvivőjének nem túl tömör de annál semmitmondóbb válasza.

A rendőrség az előzetes közlés szerint csak jövő héten ad ki bővebb tájékoztatást az ügyben. A szlovák napilap falakba ütközött a pozsonyi líbiai nagykövetségnél is, az e-mailfiókjuk ugyanis az automatikus válasz szerint betelt, így nem áll módjukban válaszolni – átmenetileg.

A biztonságpolitikai szakértők szerint túl kevés információ áll rendelkezésre, hogy érdemben lehessen beszélni az ügy hátteréről. Milan Žitný azt hangsúlyozza, hogy az a líbiai legitim kormánynak, amellyel Szlovákia is tartja a kapcsolatot (mert kormányból a rendkívül megosztott országban több is van), nem szabadott volna egy ilyen hátterű embert küldenie diplomataként. Mindenesetre az eset jól illusztrálja a Líbiában uralkodó körülményeket.

Jaroslav Naď a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatója szerint több kérdés is felmerül az üggyel kapcsolatban:

Líbia Moammer Kadhafi 2011-es likvidálása óta káoszba süllyedt. Több kormány áll szemben a hatalomért, az országban több militáns csoport gyakorolja a hatalmat, köztük az Iszlám Állam is. A partvidékeken virágzik az embercsempészet. Jelenleg Líbia a legfontosabb ugródeszka az Európába tartó migránsok számára.

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »