Terrorcselekményre készült két magyar – egyikük az Iszlám Államhoz akart csatlakozni

MTI noymán

Terrorcselekmény előkészülete bűntett gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya.

A közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete” bűntett miatt indított eljárást. A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás végrehajtásának helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki. A törvényszék közölte: az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a gyakorikerdesek.hu internetes portálon egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozásról. Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre objektív okok miatt nem került sor – írták.

Hírdetés

Ezen túlmenően az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó embereknek – áll a közleményben. A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. A végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

Az MTI kérdésére Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője elmondta:

a két férfi által elkövetett bűncselekmények a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »