„Terrorcselekmény történt 2006-ban”

A Jobbik szerint noha már tíz éve nyilvánosságra került, semmit sem lehet tudni az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről, és elmaradtak a jogi, politikai következmények is. Erről Staudt Gábor, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a „magyar demokrácia történetében egyedülálló beszéd” nyilvánosságra hozatala után semmit sem lehet tudni arról, hogy kik és miért szivárogtatták ki. „Az elszámoltatás teljes hiánya még tíz év után is bántó” – jegyezte meg.

Készülnek

Kiemelte, a Jobbik jogi és szimbolikus téren is készül a 2006-os őszi események tizedik és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Konkrétumokat nem említve elmondta, több olyan előterjesztésük lesz az Országgyűlés és más szervek részére is, amellyel az elszámoltatást próbálják elérni.

Azok az események, amelyek a beszéd nyilvánosságra kerülését követték, a Jobbik szerint 1956 után – de azzal össze nem hasonlítva – a legjelentősebb spontán megmozdulások voltak. „Egyfajta forradalmi hangulat uralkodott akkor az utcán” – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus úgy látja, a 2006-ban történt utcai eseményeknek sem jogi, sem politikai következménye nem volt és véleménye szerint terrorcselekmény történt. „Terrorista cselekményként értelmezhetjük azt, ahogy az emberek irányába felléptek” – fogalmazott, hozzátéve: még azt sem lehet tudni, hogy rendőrök voltak-e, hiszen nem volt rajtuk azonosító. A felelősöket hiába keressük, elszámoltatás nem történt – jelentette ki a Staudt Gábor.

A Fidesz érdeke

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a Fidesz akkori szerepéről azt mondta, a pártnak az volt az érdeke – és azért tudott 2010-ben kétharmaddal nyerni –, hogy a szocialista kormányok kitöltsék mandátumukat. „A Fidesz semmilyen politikai és jogi következményt nem tudott elérni” – tette hozzá.

Staudt Gábor azt mondta, az elszámoltatás hiányát jelzi, hogy az akkori miniszterelnök, ma a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc önmagát meghatározó politikai tényezőnek tartja.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány „végighazudta” az előző másfél-két évet, négy évig nem csinált semmit és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

Staudt Gábor más témában kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbik készül egy esetleges előre hozott választásra, év végére készen fog állni egy ilyen megmérettetésre – emelte ki a politikus, aki úgy vélte, hogy a baloldalnak semmi esélye választást nyerni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »