Terror Európában: tízezer halott

Karácsonyi vásárba hajtó kamion, első iskolai napon túszul ejtett gyerekek, szakadárok által lelőtt repülőgép – jól dokumentált összeállítást készített a The Washington Post az elmúlt 45 évben Európában végrehajtott terrorista támadásokról. 1970-től napjainkig a kontinensen 4724 ember halt meg bombarobbantás miatt, további közel fele ennyien terrorizmushoz köthető gyilkosságban, és 548-an túszejtés következtében. A Maryland Egyetem Globális Terrorizmus Adatbázisa szerint a mintegy fél évszázad alatt 10 537 ember halt meg a terror miatt Európában, és összesen 18 803 ilyen jellegű támadás érte a kontinensünket. Jó hír, hogy ezek szerint többnyire sikertelenül. Rossz, hogy tavaly és idén volt a legmagasabb az áldozatok száma.

Hírdetés

Az amerikai lap térképén jól látszanak az elmúlt évtizedek forró zónái: a kaukázusi régió, Kelet-Ukrajna, Koszovó, Észak-Írország, Baszkföld. És a legújabb célpontok: Franciaország (ahol csak tavaly száznegyvennél többen haltak meg), valamint Németország. 

Érdemes külön kiemelni észak-keleti szomszédunkat, Ukrajnát, ahol 1992 óta több mint 180 olyan terrorista támadást jegyeztek fel, amelyben legalább egy ember meghalt. Az utolsó két évben viszont szó szerint berobbant a kelet-ukrajnai válság: a háborús cselekményeket leszámítva nyolcszáznál is többen haltak meg a terrorizmus miatt. Közülük közel háromszázan egyetlen repülőgépen, a maláj légitársaság MA17-es járatán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »