Természetesen USA: többek szerint a fenyőfa rasszista, így nem lehet kabala

Természetesen USA: többek szerint a fenyőfa rasszista, így nem lehet kabala

Egy portlandi középiskolában kabalafiguráról kellett volna szavazni, azonban elhalasztották a voksolást, mert aggályok merültek fel. Egy örökzöld fa lett volna az iskola szimbóluma, azonban egyesek szerint nem felel meg, mivel köze lehet a lincselésekhez. 

A portlandi Ida B. Wells-Barnett középiskola kabalájának elfogadása során váratlan fordulat következett be: a fa motívuma ugyanis állítólag kapcsolódhat a 19-20. századbeli lincselésekhez. Az iskola egyébként idén változtatott nevet, ekkor vette fel Ida Bell Wells-Barnett nevét, aki fekete újságíróként hasonló lincseléses esetekről tudósított a 20. század elején.

A szavazás március 30-án, múlt héten kedden lett volna, de a portlandi iskolákat tömörítő szervezet vezetője, Michelle DePass megosztotta aggályait egy, a lincselésekkel foglalkozó fekete bőrű újságíró és a fakabala kapcsán, ami sokaknak juttathatja eszébe az akasztásokat. DePass azért igazságos volt a kabalabizottsággal is, megjegyezte, hogy mindenkinek lehet vakfoltja, és bizony ez egy elég nagy vakfolt volt.

Hírdetés

Persze nem mindenki ért egyet az indoklással: „Az örökzöldeket lombozatuk éltető ereje, hatalmas törzsük és gyökereik mélysége jellemzi. Menedéket és táplálékot nyújtanak” – mondta Ellen Whatmore tanár és kabalabizottsági tag.

Egy másik testületi tag nyilatkozatából kiderült, hogy szóba került a kabalánál annak aggasztó vonatkozása. Martin Osborne szerint azonban ők úgy tekintettek a fára, mint az élet szimbólumára, nem pedig a haláléra. Arra is rámutatott, hogy az örökzöldet ábrázoló kabalának semmi köze nincs a lincselés szörnyű történelméhez az Egyesült Államokban, ráadásul a lincselésnél nem örökzöld fákra akasztották fel az embereket.

Jelenleg ott tart a dolog, hogy megkérdezik Wells-Barnett családját, mit szólnának egy fenyőkabalához.

(LB/Felvidék.ma/NYPost/V4NA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »