Természetes segítőink a koronavírus ellen

Természetes segítőink a koronavírus ellen

Számos betegség, így a koronavírus-fertőzés ellen is nemcsak az oltással, hanem az immunrendszer erősítésével is védekezhetünk. A nemzeti egészséghonlap alapján a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A vírusfertőzés kockázatát lényegesen csökkenthetjük ugyan, de teljesen meg nem akadályozhatjuk. Ebben a sokszor elismert szabályok segítenek: a szájmaszk viselése, a távolságtartás és a gyakori kézmosás. A maszkviselésen kívül rendkívül fontos, hogy minél gyakrabban mossunk kezet. Ha nincs lehetőség vízzel és szappannal megmosni a kezünket, alkoholt tartalmazó fertőtlenítő gélt használjunk. A gyerekeket is gyakran figyelmeztessük: óvodából, iskolából hazajövet, étkezés előtt és után, toaletthasználat után, köhögéskor, tüsszentéskor mindig mossák meg a kezüket.

Ha egész évben sok időt tölt a friss levegőn, ha hűvös, nem túlfűtött szobában alszik, a test hozzászokik az alacsony hőmérséklethez és ellenállóbb lesz a hideggel szemben. A hideg-meleg vizes zuhanyozás ideális arra, hogy a szervezet vérellátása javuljon és megszabaduljon a stressztől. Két alapelvet mindenképpen szem előtt kell tartani: a fokozatosságot (Mindig melegebb vízzel kezdjen zuhanyozni, majd folytassa langyossal és fejezze be hideggel. Zuhanyozáskor jó, ha mozog, lépked.) és a rendszerességet (bár néha nem kellemes, a hideg-meleg vizes zuhanyozást soha ne hagyja ki, megéri fegyelmezettnek lenni).

A szaunát gyakran emlegetik a légúti betegségek megelőzésével kapcsolatban. Bár az nem igaz, hogy aki szaunázik, az nem betegszik meg, az viszont tény, hogy segít csökkenteni a légúti betegségek számát. Figyelem: ne menjünk szaunába, ha légúti betegségben szenvedünk.

Az étrend összetétele nagyon fontos az immunrendszer működése szempontjából. Ha a készítmények mellett dönt, a vény nélkül kapható, vitamin- és ásványianyag-tartalmú gyógyszereket válassza a táplálékkiegészítőkkel szemben. Oka egyszerű: a regisztrált gyógyszernek biztonságosnak, hatásosnak és minőséginek kell lennie, pontosan meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmaznia, és az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak kell regisztrálnia. A táplálékkiegészítőkre ez nem érvényes.

C-vitamin: Ez a vitamin fontos szerepet játszik sok betegség megelőzésében, az oxidációs stressz ellen hat, ami krónikus gyulladással járó betegségeket vált ki. Ami a tablettában elszigetelten hat, az az almában, a savanyú káposztában, a paprikában vagy a citrusfélékben a többi természetes elemekkel komplex módon hat. A zöldségben és a gyümölcsben található enzimek részt vesznek a vitaminok szállításában, ezáltal a vitaminok hatásosabbak. Ráadásul könnyebben emészthetők, a szervezet jobban tudja őket hasznosítani, a túladagolás nem fenyeget. Az az ideális, ha a C-vitaminhoz az ételből jutunk hozzá.

Hírdetés

D-vitamin: A világ jeles tudományos kutatóinak eredményei összefüggést mutatnak a D-vitaminszint és a Covid-19 lefolyása között. Több tanulmány szerint ha megfelelő a D-vitamin-szint, a beteg elkerülheti a vírusfertőzés súlyos tüneteit és szövődményeit, és jelentősen csökkenhet a halál esélye. A népesség többsége D-vitamin- hiányban szenved, ezért ajánlatos gyógyszertárban vásárolt készítménnyel pótolni. Az élelmiszerek közül D-vitamint tartalmaz a lazac, a szardínia, hering, halmáj, tojássárgája, kagyló, garnélarák, lenmag.

Szelén és cink: A mikroelemek közül legfontosabb a szelén és a cink. Az idősek és a vegetáriánusok szervezetében kevés van előle, ami hajlamossá teszi őket a felső légúti betegségekre. A szelén az E-vitaminnal együtt részt vesz a rák és a szívbetegségek megelőzésében. A napraforgómagban, tojásban, para- dióban, baromfi- vagy pulykahúsban találjuk meg.

Ha időben elkezdjük a cinket szedni, a megfázásos betegséget 1–3 nappal le lehet rövidíteni. Étellel általában nem tudunk megfelelő mennyiséget fogyasztani, hiánya gyakori felső légúti betegségekkel, aftákkal és hasmenéssel jelentkezhet. Legfőbb forrása a tenger gyümölcsei, halak, vörös hús, tej, tejtermékek, dió, tökmag, szezámmag, hüvelyesek. Ha a cinkkel együtt vasat és meszet is fogyaszt, legalább 3 óra teljen el közötte, mert különben megzavarhatják egymás felszívódását.

…károsítja az immunrendszerét, és csökkenti szervezetének védekező képességét a vírusokkal szemben. A természetes immunitás sejtjei épp alvás közben újulnak meg.

Nemcsak az immunrendszernek, hanem az egész szervezetnek, a vérkeringésnek és a légutaknak is jót tesz a mozgás. Akik rendszeresen mozognak, ritkábban kapnak fertőzést. Figyelem: a légúti fertőzés után nagyon óvatosan, tünetmentesen szabad újra mozgásba lendülni.

Enélkül nincs jól működő immunrendszer. A sok stressz és a lelki nyomás ronthatja a védekező képességet. Tanulmányok bizonyítják, hogy az immunrendszer legnagyobb ellensége – korra, egészségi állapotra való tekintet nélkül – a folyamatos stressz, a hosszú ideig tartó depresszió és a szorongás. Ha stresszben él, ne titkolja el, beszéljen erről valakivel, vagy vezessen naplót, írja le érzéseit. Ha úgy érzi, egyedül képtelen oldani a feszültséget, feltétlenül forduljon orvoshoz, vagy hívjon fel egy telefonos segélyszolgálatot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »