Természetes módszerek reflux ellen

Természetes módszerek reflux ellen

A refluxot az váltja ki, hogy a gyomorsav, illetve a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, amitől kellemetlen, égő érzést tapasztalunk a mellkas környékén. Ez az állapot természetesen gyógyszerekkel is kezelhető, de sok esetben már néhány életmódbeli változtatás is elég lehet a tünetek enyhítéséhez, illetve a reflux kialakulásának megakadályozásához.

Ha ránk tör a gyomorégés, sokat segíthet például, ha megeszünk egy banánt. A banánban sok a kálium, ezért bevonatot tud képezni a gyomor belső falán, ez pedig segíthet semlegesíteni, illetve megelőzni a reflux tüneteit. Fontos, hogy a banán érett legyen, mert az éretlen banántól felerősödhetnek a tünetek – írja témával foglalkozó cikkében a Brighstide.

Hírdetés

Az is fontos, hogy ne viseljünk túl szoros ruhákat, a szűk, magas derekú szoknyák és nadrágok, illetve az alakformáló fehérneműk extra nyomást gyakorolnak a hasi területre, amitől megnő a rexlux kialakulásának esélye, illetve súlyosabb lehet a már meglévő probléma. A lazább, kényelmesebb ruházat sokat segíthet. Akárcsak az, ha sikerül rászoktatnunk magunkat a megfelelő alvási pozícióra. Aki hajlamos a refluxra, annak érdemes kicsit megemelt felsőtesttel, lehetőleg a bal oldalán aludnia. A jobb oldalunkon alvás ellazítja a gyomrot és a nyelőcsövet összekötő izmot, ami által könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe a gyomortartalom – írja a Házipatika.com.

Vannak, akiknek jót tesz, ha cukormentes rágót rágnak, mivel segíthet semlegesíteni a gyomorsavat és megakadályozni, hogy kialakuljon a refluxszal járó égő érzés. Ennek az az oka, hogy a rágózás miatt több nyál termelődik és többet nyelünk, ami kiegyenlíti a savasságot a szájüregben. Az is fontos, hogy rászoktassuk magunkat arra, hogy lassan együnk és alaposan megrágjunk minden falatot. Ha gyorsan faljuk be az ételt, az már önmagában kiválthat refluxot, illetve hosszú távon megnövelheti a kialakulásának az esélyét.

Ha fizikailag aktívak vagyunk, az nagyon egészséges, de aki refluxra hajlamos, annak érdemes lehet körültekintően megválasztani, hogy mit sportol. Az olyan magas intenzitású edzésformák, mint a futás vagy a súlyemelés, illetve a gyorsabb kerékpározás, csökkentik a bélrendszer vérellátottságát, ami ronthat a refluxos tüneteken. Refluxra hajlamosaknak jobb választás a gyaloglás, az úszás vagy a jóga.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »