Természetes módszerek orrdugulás ellen

Természetes módszerek orrdugulás ellen

A hidegebb időszakkal együtt megérkezett a náthaszezon is, így egyre többen szenvednek az ezzel járó, meglehetősen kellemetlen orrdugulástól. Szerencsére vannak olyan természetes módszerek, amelyek segíthetnek felszabadítani a légutakat.

Az orrdugulás tulajdonképpen azt jelenti, hogy az orrüregben váladék halmozódott fel, amely akadályozza, hogy megfelelően tudjuk lélegezni. Éppen ezért fontos, hogy a fejünket alvás közben megemelve tartsuk egy extra párnával, és lehetőség szerint háton fekvés helyett az oldalunkra fordulva aludjunk – így a váladék nagyobb eséllyel tud kiürülni. A Bright Side gyűjtése alapján bemutatjuk, mit tehetünk még – írja a Házipatika.com.

Orrdugulás esetén fontos a megfelelő folyadékbevitel is. A meleg italok, levesek fogyasztása sokat segíthet ilyenkor. Erre a célra a kamillatea, a zöld tea, a húsleves, a zöldségleves és a citromos meleg víz a legjobb.

Az arcunkra helyezett meleg borogatás szintén segíthet az elzáródott légutak felszabadításában. Egy tiszta kendőt vagy törölközőt áztassunk meleg vízbe, majd helyezzük az orr felső, illetve a homlok alsó részére. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne maradjon túl sokáig az arcon a borogatás.

Hírdetés

Szintén segíthet az úgynevezett neti pot, ami egy kerámiából készült orrmosó kancsó. Használatával könnyen átöblíthetjük az orrüregünket és arcüregünket. Fontos, hogy az öblítéshez soha ne csapvizet, hanem desztillált/sterilizált vizet használjunk.

Érdemes lehet beszerezni egy párologtatót is. Ha a lakásunkban túl száraz a levegő, ronthat az orrduguláson, míg a megfelelően párás levegőjű helyiségekben hamarabb enyhülhetnek panaszaink. A párologtatott vízhez adhatunk illóolajakat is, például eukaliptuszt vagy borsmentát – ezek extra segítséget jelenthetnek a légzés megkönnyítéséhez.

A fokhagyma gombaölő és antibakteriális hatásait is érdemes lehet kihasználni. Meg is ehetjük a nyers fokhagymát, a másik megoldás pedig, hogy egy fazék vízbe néhány gerezdet dobunk, a vizet felforraljuk, majd egy fejünkre helyezett törölköző segítségével ennek a víznek a gőzével inhalálunk. Vigyázzunk azonban, hogy ne hajoljunk túl közel a fazékhoz, nehogy a forró gőz égési sérüléseket okozzon.

Ha pedig valaki szereti és bírja a csípős, fűszeres ételeket, annak orrdugulás esetén érdemes lehet bőkezűen bánnia a chilivel, Cayenne-borssal. A meleg, csípős ételek fogyasztása ugyanis segíthet a légutak felszabadításában.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »