Térképre tettük: Mutatjuk, mennyire csökkent a munka miatti mobilitás a déli járásokban

Térképre tettük: Mutatjuk, mennyire csökkent a munka miatti mobilitás a déli járásokban

Az nyilván az adott régió gazdasági strukturális jellegétől is függ, nyilván egy kétkezi tömegtermeléssel foglalkozó üzemben nem lehet hazavinni a munkát. Ennek ellenére itt is vannak ellentmondások.

Szlovákiában Pozsonyban, a főváros környékén és kelent csökkent leginkább a munkavégzés miatti mobilitás. A fővárosban -40 százalékkal esett vissza a mozgás, a Szenci járásban 38 százalékkal, a Nagyszombati járásban 35 százalékkal, a Malackaiban 36 százalékkal. Csakhogy épp az ország nyugati csücskében van a legtöbb olyan munkahely, amely otthonról is végezhető. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a legalább részben home officban dolgozó alkalmazottak aránya februárban:

Pozsony két kerületében is 50 százalék felett jár az otthonról dolgozók aránya, míg például a Dunaszerdahelyi járásban 32, a Komáromiban pedig csak 26 százalékos ez a szám.

Hírdetés

Jóval nagyobb problémákra hívja fel a figyelmet a Nagyrőcei járás esete, ahol a legmagasabb a munkavégzés miatti mobilitás visszaesése, de egyúttal az egyik legalacsonyabb az otthonról dolgozni tudó alkalmazottak száma.

Azt azért ki kell emelnünk, hogy a legtöbb helyen nem a home office lehetősége határozza meg a munkába ingázás sűrűségét, hanem a járványhelyzet maga. A kevésbé érintett legészakibb régiókban esett vissza a mobilitás a legkevésbé, pedig otthoni munkavégzés tekintetében eléggé eltérő adatokkal rendelkeznek. De ez sem igaz mindenhol: több fekete járásban viszonylag magas maradt a mobilitás.

A térképen a járások színe a mobilitás visszaesésének mértéke alapján sötétedik, ha a kurzort a kiválasztott járásra irányítva előbukkan a becsült home office-arány nagysága is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »