Térkép: kinek adott Szlovákia 74 millió eurós segélyt?

Kik támogatták a legtöbb országot a világban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül? A The Economist térképre tette, hogy a támogatók (donorok) melyik országot illetve összesen hány országot részesítettek valamiféle segélyben 2014-ben. Szlovákia 74 millió eurót költött 42 másik országra. 

 

A legtöbb országot Japán dotálta, több 141 országnak nyújtott anyagi támogatást. A második helyezett az Egyesült Államok 132 általa támogatott országgal. Érdekes, hogy a dobogós harmadik Dél-Korea (131), majd Franciaország (130), Ausztrália (127), Törökország (125) és Németország (119) következik.

 

Magyarország Szlovákiát és Oroszországot is megelőzi a maga 48 dotált országával. Szlovákia összesen 42 országnak adott segélyt, köztük szerepel Ukrajna, Fehéroroszország, Kenya, Madagaszkár és Kína is.

 

 

A legnagyobb adakozók

 

Az összesített OECD statisztika szerint összesen 137,2 milliárd dollár (cca. 121,67 milliárd euró) került kihelyezésre valamilyen segély formájában az OECD tagországaiból. A támogatott országok száma azonban önmagában nem ad teljes képet a valóságról. Luxemburg például 74 országot támogat, de ennek együttes értéke nem haladja meg azt az összeget, amivel az USA egyedül Burkina Faso-t támogatja.

Hírdetés

 

A legnagyobb támogatók a pénzösszegeket tekintve az USA (33,6 milliárd dollár), Nagy-Britannia, de ott van köztük Japán is (a maga közel 10 milliárd dolláros adományával). Az uniós intézmények nagyjából 16,5 millió segélyt folyósítottak, Németország pedig pedig 15,6 milliárddal dotálta valamelyik másik, nem OECD országot.

 

Szlovákia 83,2 millió dollár értékben (74 millió euró) folyósított segélyt a világ más részeire, jórészt olyan európai országokba, mint Ukrajna, Moldova, Koszovó (amit Szlovákia hivatalosan nem ismert el önálló országként), Bosznia-Hercegovina és Fehéroroszország.

 

Néhány hónapja nagy hulámokat vert egy statisztika, miszerint a világ népességének leggazdagabb 1 százaléka nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint 3,5 milliárd másik ember. Azt senki sem vitatja, hogy gazdagok és szegények között egyre nő a szakadék. Forrás: TheSource.com

 

A szlovák eurómilliók elsősorban az országok oktatásügyébe és szociális hálójába került, de a folyósított összeg egy harmada az OECD adatai szerint egy „nem-specifikált” kategóriába került.

 

Magyarország 151 millió dollárt folyósított segélyként főleg Ukrajnába, Szerbiába és Jordániába, a listán szerepel Montenegró és Afganisztán is.

 

Egyébként az OECD országai 1,8 százalékkal több pénzt kötlöttek segélyre 2014-ben, mint 2013-ban. Szlovákia viszont tavalyelőtt 2,5 millió euróval csökkentette az erre a célra fordított keretösszeget az azt megelőző évhez képest.

 

Körkép.sk, Economist.com

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »