TÉRKÉP: Ilyen lenne Európa, ha nemzetállamok alkotnák

Egy designer cég készítette el a nemzetek Európájának térképét, ahol minden egyes nép önállóságot kapna, vagy a szétszakított nemzetrészek újra egymásra találnának. Talán nem meglepő, hogy az öreg kontinens elképesztően széttagolt látványt nyújtana.

 

A függetlenségi és autonómia törekvések új erőre kaptak Európában, leginkább a Brexit után. Mozgolódnak a skótok, a hétvégén a katalánok is az önállóság mellett tették le voksukat, bár a spanyol kormány rendőrei nem kímélték őket.

 

Egy olyan Európában, ahol valódi nemzetállamok jönnének létre, csak maroknyi ma is ismert ország maradna meg.

 

Persze, ez nagyrészt fikció, mivel sokan (például a morvák, vagy a bajorok), legfeljebb nagyobb önrendelkezés követelnének, önálló államot egy jó ideig aligha. Más azonban a helyzet a kárpát-medencei magyarokkal és a székelyekkel, a belgákkal, Spanyolország Katalónián kívüli tartományaival (pl. baszkok), ahol azért a jelenlegi határok viszonylag fiatalok, és/vagy nem jól működik (nincs) autonómia.

 

A térképen egyébként jól látni, hogy Magyarország és Írország területe jelentősen megnőne. A készítők azonban a Balkán helyzetét elég optimistán látják (nyoma sincs Nagy-Albániának…).

Hírdetés

 

Forrás: VocEurop.eu

 

Korábbi háttércikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy Európa-szerte felerősödhetnek az autonómiatörekvések. Bővebben:

 

Katalónia csak egy a sorban. Európa-szerte felerősödhetnek az autonómiatörekvések

 

Körkép.sk

Nyitókép: voxeurop.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »