Terjed a majomhimlő a világban. Ezt kell tudni a betegségről és a kezeléséről

Terjed a majomhimlő a világban. Ezt kell tudni a betegségről és a kezeléséről

Az ismert, de eddig ritkaként emlegetett trópusi vírus terjedni kezdett a fejlett világ országaiban, Észak-Amerikában és Európában is riadalmat kelt az esetszám növekedése.

A közép- és nyugat-afrikai esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre. Tünetei hasonlóak a himlőéhez, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal lehet diagnosztizálni a betegséget. A tünetek, a szövődmények és a halálozási arány alapján súlyos betegségként tartják számon a szakemberek.

Mik a majomhimlő tünetei?

A betegség jellemzően két-négy hétig tart, és a tünetek a fertőzés után 5-21 nappal jelenhetnek meg a testen, bárhol. A majomhimlő tünetei általában lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal, hátfájással, hidegrázással, kimerültséggel és duzzadt nyirokcsomókkal kezdődnek.

Hol fordul elő általában a majomhimlő?

Az emberen megjelenő majomhimlő elsősorban Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdőinek vidékén okoz megbetegedéseket, Európában nem jellemző, most kezdenek új eseteket regisztrálni.

Szokatlan terjedésre utalnak a számok

Kanada hírek szerint tucatnyi gyanús esetet vizsgál Montreal környékén, Spanyolország és Portugália több mint 40 lehetséges és megerősített esetet észlelt, az Egyesült Királyságban pedig összesen kilencet erősítettek meg. Az Egyesült Államokban, Massachusetts keleti államában a héten egy ritka majomhimlős esetet állapítottak meg egy nemrégiben Kanadába utazó férfinál, és az egészségügyi hatóság vizsgálja, hogy ez összefüggésben állhat-e az európai esetekkel.

WHO: a védekezés nélküli szex komoly kockázat

Hírdetés

A WHO felhívja a figyelmet, hogy a védekezés nélküli szex komoly kockázat. A szakértők arra kérik a nem monogám kapcsolatban élőket, hogy figyeljenek oda a testükön esetlegesen megjelenő elváltozásokra, és tünetek esetén forduljanak orvoshoz. A partnereiket gyakran váltogató férfiak a legveszélyeztetettebb kockázati csoport.

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével. A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Olyan is megfertőződött, aki nem utazott

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) volt az első egészségügyi hatóság Európában, amely május 7-én nyilvánosan jelentett egy majomhimlő esetet egy olyan személynél, aki nemrégiben repült Nigériából az Egyesült Királyságba. Azóta összesen kilenc esetet erősített meg .

Az UKHSA a héten viszont már azt közölte, hogy két új majomhimlős esetet azonosítottak, egyet Londonban és egyet Délkelet-Angliában, így az összesített szám kilencre nőtt. A közlemény szerint egyik személy sem utazott korábban Afrikába, így valószínű, hogy az Egyesült Királyságban fertőződtek meg.

Kezelés és megelőzés

Jelenleg nincs specifikus kezelés a majomhimlőre, és általában magától elmúlik. Amerikai epidemiológusok szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust, így a mindennapi higiéniának fontos szerepe van a megelőzésben.

A himlő elleni védőoltás rendkívül hatékony a majomhimlő megelőzésében, de mivel a himlőt több mint 40 évvel ezelőtt felszámolták, az első generációs himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára.

euronews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »