Terítéken az antifa-per

Terítéken az antifa-per

A héten kezdődött a Fővárosi Törvényszéken dr. Sós József bíró vezetésével az antifa-per néven elhíresült szélsőbaloldali verőemberek bírósági tárgyalása. Mint az ismert, tavaly februárban a Becsület Napja és a Kitörés Emléktúra alkalmából az országba érkező szélsőjobboldali megmozdulások ellen több ellentüntetés is szerveződött, és a már megszokott, Vajnai Attila és Donáth Ferenc által rendezett demókon kívül külföldi szélsőbaloldaliak, úgynevezett antifák is érkeztek az országba. Ezek a csoportosulások már a Becsület Napja előtt, de az után is végrehajtottak agresszív támadásokat.

A héten kezdődött a Fővárosi Törvényszéken dr. Sós József bíró vezetésével az antifa-per néven elhíresült szélsőbaloldali verőemberek bírósági tárgyalása. Mint az ismert, tavaly februárban a Becsület Napja és a Kitörés Emléktúra alkalmából az országba érkező szélsőjobboldali megmozdulások ellen több ellentüntetés is szerveződött, és a már megszokott, Vajnai Attila és Donáth Ferenc által rendezett demókon kívül külföldi szélsőbaloldaliak, úgynevezett antifák is érkeztek az országba. Ezek a csoportosulások már a Becsület Napja előtt, de az után is végrehajtottak agresszív támadásokat.

A vádirat szerint egy német férfi – akit Németországban európai elfogatóparancs alapján köröznek – 2017-ben, Lipcsében az élettársával szélsőséges baloldali szervezetet hozott létre. Ennek a szervezetnek voltak tagjai a budapesti per vádlottjai is. A szervezet tagjai között egyetértés volt abban, hogy a szélsőjobboldali szcéna tagjaival szemben ideológiai harcot kell folytatni, melynek akár erőszakos eszközei is lehetnek. Ennek eredményeként tavaly februárban, Budapesten szervezett támadásokat követtek el, random kiválasztott, szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy egyszerűen külső jegyei alapján annak vélt emberek ellen. A cél minden esetben a szándékosan súlyos, akár életveszélyes sérülések okozása volt, hogy ez, valamint a váratlan támadás okozta sokk elrettentő legyen a szélsőjobboldali mozgalmak tagjai számára.

Szintén a vádirat szerint ezekre a támadásokra darknetes alkalmazáson vagy személyes találkozókon szervezett tagjai a támadásokhoz egy darknetes alkalmazáson keresztül vagy személyes találkozók alkalmával egyeztettek egymással, hogy annak harmadik fél számára ne legyen nyoma. Minden támadásuknak pontosan megtervezett és előre begyakorolt forgatókönyve volt, a korábban egyeztetett feladatmegosztás szerint. Egy támadás nem tarthatott tovább 30 másodpercnél, ezt az irányító mérte, és ő is indította támadást, valamint az ő feladata volt leállítani. Ezek után a többiek, azaz társai menekülését kellett segítenie. Volt a csoportban egy figyelő is, aki a külvilág reakcióira figyelt, valamint azt volt hivatott megakadályozni, hogy kívülálló az eseményekbe avatkozhasson. Minden egyes csoporttag törekedett arra, hogy ne legyen felismerhető, arcukat eltakarták.

Ezen forgatókönyv alapján 2018. október és 2020. február között Németországban több támadást is végrehajtottak, majd 2022-ben úgy döntöttek, hogy Budapesten is rápróbálnak a németországihoz hasonló erőszakos támadásokra, külön kiemelten a becsület napi megemlékezésekhez köthetően, február 11-ére és az azokat megelőző, valamint azt követő napokra. E célból érkezett a három vádlott Budapestre, a Németországból importált antifákhoz pedig Olaszországból, Milánóból jelentek meg tagok.

A tervezgetést tett követte, és 2023. február 9. és 11. napja között összesen öt támadás történt Budapesten. Ezekben a támadásokban kilenc ember sérült meg.

Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában zajlott február 10-én, az ötödik pedig az I. kerületi Mikó utcában február 11-én zajlott le. A megtámadottak között voltak magyar és külföldi állampolgárok, férfiak és a társaságukban levő nők is. Közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, a sérüléseket vipera, bot, kés okozta. Több áldozat esetében fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is.

A vádiratban a Fővárosi Főügyészség a vádlottak közül az olasz nőt, Ilria Salist bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a szintén német állampolgárságú nőt bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolja.

A vádlottakkal szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványozott. Ezen túlmenően a Fővárosi Főügyészség ebben az ügyben további 14 személlyel szemben (2 olasz, 1 albán, 1 szír, valamint 10 német állampolgár) európai és nemzetközi elfogatóparancs kiadását indítványozta.

Meg kell említeni, hogy a szervezet vezetői, valamint a velük szoros kapcsolatban álló tagok ellen Németországban is büntetőeljárás folyik a 2018. októbere és 2020. februárja közötti, Németországban elkövetett támadások miatt.

A közel egy éve előzetes letartóztatásban levő Ilaria Salis, 39 éves monzai tanárnő mellett többfelé zajlottak szimpátiatüntetések, melyekben a vádlott szabadon bocsátását követelték.

Salis apja a La Repubblica szerint Girorgia Meloni miniszterelnök asszonynak már kétszer is írt, de megkereste az igazságügyi minisztert, a külügyminisztert, valamint a parlament mindkét házának elnökét is, diplomáciai fellépést remélve.

Állítólag Szijjártó Péterrel is felvette a kapcsolatot Brüsszelben, de az olasz nő ügyében egyébként hét olasz európai parlamenti képviselő levelet is írt a bizottságnak decemberben. A Budapesten raboskodó antifasiszta olasz nőről volt cellatársa, egy szintén olasz nő is nyilatkozott, szerinte embertelen körülmények uralkodnak a magyar börtönökben. Szintén a la Repubblica írta meg, és több magyar baloldali média is átvette, miszerint az olasz vádlott poloskákkal teli ágyakon alszik, patkányokkal, galambokkal, egerekkel és mentális problémákkal küzdő rabokkal van összezárva, mocskos cellákban. Carmen Giorgio, akiről nem tudni, miért volt elzárva, azt állítja, hogy a börtönben úgy bántak az emberekkel, mint a kutyákkal, és voltak lányok, akik zúzódásokkal tértek vissza a cellába, mert bántalmazták őket.

Mindezek hatására a Thüringer Allgemeine cikke szerint „drámai felhívással” fordultak a nyilvánossághoz a szélsőbaloldalhoz sorolt, a budapesti antifasiszta támadások ügyében meggyanúsított emberek szülei.

Hírdetés

Ilrai Salis ügyvédje, Magyar György a Magyar Hangnak az alábbiakat nyilatkozta védencéről: „Védencem nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintenek rá” .

A fentiek után már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a magyar adófizetőknek nagyjából tízmilliárd forintjába került az a börtönkártérítési perdömping, amelynek egyik haszonélvezője Magyar Gábor ügyvédi irodája volt, de a börtönbiznisszel jól járt az ügyvéd apja, Magyar György is, aki baloldali politikusként az ellenzéki előválasztás szervezője is volt. Alkalmanként milliós kártérítéseket értek el a hazai fogvatartottaknak, amit a magyar államnak kellett kifizetnie.

Ilyen előzmények után került sor közel egy év elteltével az ügy előkészítő tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken. A nagy érdeklődés miatt a beléptetés igen szigorú volt, előzetes regisztrációt követően lehetett a tárgyalóterembe lépni, és már a kapunál feljegyezték mindenki adatait. A vádlottak mellé olasz és német tolmácsok voltak kirendelve, Magyar György pedig nem jelent meg a tárgyaláson.

Az elsőrendő vádlott, Ilaria Salis mosolyogva érkezett a terembe társa, a szintén előzetes letartóztatásban lévő német férfi után. Utóbbi párja, a harmadrendű vádlott német nő szabadon léphetett be a vádlottak padjára. Ő méretes napszemüveg mögé rejtette az arcát. Képfelvétel készítéséhez csak az elsőrendű vádlott járult hozzá.

A vádiratot csak röviden ismertették, tekintettel arra, hogy azt minden vádlott megkapta. Ennek befejeztével az elsőrendű vádlott bilincsein könnyítettek, tekintve, hogy őt közepes biztonsági fokozatban őrzik, azonban a másodrendű vádlottat magas fokozatban, így az ő bilincsei maradtak. Ezek után a vádlottakat nyilatkoztatták arról, elismerik-e a vádakat.

Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket

– mondta Ilaria Salis. Őt a másodrendű vádlott követte, aki beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének a mértéket. Esetében az ügyész 3 év 6 hónap büntetést kért. A harmadrendű vádlott német nő szintén nem ismerte el bűnösségét, esetében ugyancsak 3 év 6 hónapot kért az ügyész. A beismerést a bíróság elfogadta. A harmadrendű vádlott közölte, hogy nem gondolja magát bűnösnek és a következő tárgyaláson nem kíván jelen lenni, ám a bíróság elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól.

Nagyjából félórás szünet után a média képviselői, a megjelent nagy létszámú, zömében olasz és néhány német családtag és támogató visszatért a tárgyalóterembe, ahol a bíróság a másodrendű vádlott ügyében ítéletet hirdetett:

bűnösnek mondták ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, 3 év fogházban letöltendő börtönbüntetést ítélt a bíró, és öt évre ki is utasították Magyarország területéről.

Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat. Az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

A bíróság a másodrendű vádlott letartóztatását, és a harmadrendű vádlott bűnügyi felügyeletét fenntartja a vádlottak esetében. Ez a döntés sem jogerős, ugyanis a vádlottak védői fellebbeztek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte, határozottan visszautasítja a HVG múlt vasárnapi cikkében írt állításokat, mivel az valótlanságokat tartalmaz.

A szóban forgó HVG-cikk– mely A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik címmel jelent meg – a büntetés-végrehajtási szervezet által kiadott közlemény szerint a „volt külföldi állampolgárságú fogvatartott hazugságain” alapul.

A büntetés-végrehajtási szervezet „szomorúnak és etikátlannak tartja, hogy „egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok”.

A szervezet megjegyzi, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogvatartás körülményeit. Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig „hazugság” – teszi hozzá a közlemény.

Az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét, amelyhez nekünk is jogunk van! – jelenti ki a büntetésvégrehajtási szervezet.

A tárgyalás napjára hirdetett szimpátiatüntetést Rómába a Liberiamo Ilaria Salis elnevezésű – 725 követővel bíró – Facebook oldal. Az esemény leírása szerint

“a 39 éves Ilaria Salis milánói antifasiszta általános iskolai tanárnőt 11 hónapja egy budapesti börtönben tartják szigorú őrizet alatt. A vád 3 neonáci elleni támadás a „Becsületnap” ünnepségei során, amely az SS második világháború alatti katonai akcióira emlékezik. Ez az ünnepség minden évben alkalom a szélsőjobb számára, hogy levadászzák a “más” embereket. A fasiszták és nácik erőszakos reakciói 2023 februárjában is előfordultak a helyi társadalmi mozgalmak és gyakran Európa más helyeiről érkező internacionalisták reakciójára. Ilaria a bűncselekményekért, melyekkel vádolják, akár 16 év börtönt is kaphat, egy olyan országban, amely tolerálja a ezeket a szervezeteket, és ahol a fő humanitárius szervezetek szerint nem tartják tiszteletben a foglyok polgári és emberi jogait. A Meloni-kormány, amely mindig is Orbánra kacsintott, semmit sem tett annak érdekében, hogy az európai jogot tiszteletben tartsák, és Ilaria otthon tölthesse le házi őrizetét, amíg a tárgyalására vár.”

Varga Moncsi – Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »