Teremtésvédelmi tanösvényt alakítottak ki monostoruk kertjében a bakonybéli bencések

Teremtésvédelmi tanösvényt alakítottak ki monostoruk kertjében a bakonybéli bencések

Teremtésvédelem egy kétszáz éves kertben címmel készült el nemrégiben a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történeti kertjének sétaútvonala mentén egy új tanösvény.

A teremtésvédelem kifejezést Ferenc pápa Laudato sí’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájának nyomán ma már egyre többet használjuk. A Szentatya már 2015-ben arra hívta fel a figyelmet enciklikájában, hogy a természet- és környezetpusztításnak komoly társadalmi vonatkozásai vannak. A teremtésvédelem fogalom négy nagy téma köré épül fel: természetvédelem, környezetvédelem, ökológia és a Teremtővel való kapcsolat. Ezek mindegyikéről könyveket lehet írni – és írtak is már.

Nem könnyű tehát mindezt tizenhat táblán bemutatni, ezért igyekeztek a bakonybéli bencés szerzetesek a helyi adottságokra szűkítve, minden korosztály számára befogadható, gondolatébresztő módon megalkotni a tanösvényt.

Az érdeklődők rácsodálkozhatnak mindarra, amit látnak, ami jelen van – és a teremtett világ csodáin keresztül a Teremtőre.

Hírdetés

A Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei a tanösvény mentén új szeméttárolókat, köztük egy szelektív hulladékgyűjtőt helyeztek el, a zarándokudvarban pedig nyolc kerékpár tárolására alkalmas kerékpártámaszt állítottak fel.

Forrás: veol.hu

Fotó: Szent Mauríciusz Monostor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »