Teodosie: Putyin „nem olyan fekete, mint ahogy beállítják”. A kommunizmus pedig nyugatról jött

Teodosie: Putyin „nem olyan fekete, mint ahogy beállítják”. A kommunizmus pedig nyugatról jött

Theodosie konstancai érsek szerint Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke „nem olyan fekete, mint ahogyan mindenki ábrázolja”. Azt állította, hogy az orosz vezető „a Szent Hegy és Jeruzsálem legnagyobb alapítója”.

„Putyin úr, akiről manapság annyit beszélnek, és akit annyira feketének látnak, nem olyan fekete, mint ahogyan mindenki ábrázolja. Kimondtam és kimondom ezt, félelem és habozás nélkül. Ő a Szent Hegy és Jeruzsálem legnagyobb alapítója. Hazájában Putyin és Medvegyev is alapítók.

Én pedig a nyomukban jártam, turistaként, és csodálkoztam, hogy mennyi áldozatot hoztak. Mi pedig gazemberként ítéljük meg őket. Természetesen vannak bűneik. De nem felelnek az elődök bűneiért, akik a kommunizmust hozták. Nem ők hozták el. Azok, akik a kommunizmust hozták, nyugatiak, ők ültették el a kommunizmust. Marx és Engels nem oroszok. Más eredetűek” – mondta a tomisi érsek a Dobrogea rádiónak, amelyet a News.ro idézett.

Hírdetés

A nyilatkozatok egy február 6-i, vasárnapi adásban hangzottak el.

A Román Ortodox Egyház (BOR) reakciója:

Vasile Bănescu, a Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője a Main Newsnak elmondta, hogy a Tomis érsek nem a BOR nevében beszél, hanem „szigorúan személyes minőségében”.

„Mint már ismert, Theodosie érsek szokott „sui generis” kijelentéseket tenni még egyházon kívüli témákban is. Az egyházmegyei autonómia alapján, amelyet élvez, és amellyel gyakran eredeti módon kíván élni, természetesen jogosult szabadon kifejezni véleményét bármilyen témában. De az nem jelenteni azt, hogy a BOR nevében beszél. Különösen akkor, amikor kifejezi a preferenciáit vagy különböző vonzalmait bizonyos emberek iránt.

A BOR a nyilvánosság előtt csak a Szent Szinóduson és annak kancelláriáján keresztül kommunikál” – mondta Vasile Bănescu a Main News megkeresésére.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »