Ténylegesen elindulhat a MURABA program

Ténylegesen elindulhat a MURABA program

A múlt héten a szlovén kormány egymillió euró támogatást hagyott jóvá a Muravidék–Rábavidék fejlesztési program idei projektjeire. Indulhat tehát a program, amely elvileg öt éven keresztül éves szinten 5–5 millió eurót biztosít a szlovén–magyar határtérségnek.

2022 februárjában még Janez Janša akkori szlovén kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Lendván aláírták a MURABA Muravidék–Rábavidék fejlesztési programról szóló megállapodást. A dokumentum arra kötelezi a két kormányt, hogy öt éven keresztül évente 5–5 millió euró támogatást biztosítson a muravidéki magyar és a rábavidéki szlovén nemzeti közösség fejlesztési céljaira. A tervek idáig csak papíron léteztek; ugyan a magyar kormány elkülönítette a rá háruló összeget, de a szlovén kormány csak a minap fogadta el a programot, és az idei évre egymillió euró támogatást hagyott jóvá a fejlesztési program pilótaprojektjeinek megvalósítására.

Lendva Község, Szentgotthárd Város Önkormányzata, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és Magyarországon az Országos Szlovén Önkormányzat 2017 júliusában írt alá egyezményt a MURABA Európai Területi Társulás létrehozásáról. A négy partner a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott területek együttműködése és fejlesztése érdekében tartós együttműködésre lépve hozta létre a társulást, melynek feladata együttműködési programok kidolgozása és megvalósítása a határtérségben, elsősorban uniós támogatások lehívásával. A projekthez, ahogy már említettük, 2022 februárjában csatlakozott a két szomszédos ország kormánya is, éves szinten a határ mindkettő oldalára 5–5 millió eurót ígérve.

Hírdetés

A szlovén kormány múltheti döntésével, vagyis az 1 millió euró biztosításával, úgynevezett pilótaprojektként elindítható a program. Valószínűsíthető, hogy a projekt elindításában szerepet játszott a szlovén országgyűlés nemzetiségi bizottságának ülése is, ahol egyértelmű támogatást kapott a program és ahol felhívták a kormányt, gyorsítsa fel a szlovén és a magyar kormány közötti megállapodás realizációját, illetve vizsgálja meg, hogy hasonló együttműködés elképzelhető-e az olasz–szlovén térségben is.

A szlovén kormány határozata után várhatóan a magyar kormány is egymillió eurót biztosít a MURABA program megkezdésére.

A program keretében a határtérség turizmusa, gazdasága és társadalmi tevékenységei fejleszthetők, vagyis igencsak széles skálán képzelhetők el a fejlesztések. Az említett négy projektpartner idén valószínűleg egy-egy projektet terjeszt elő.

MTI

The post Ténylegesen elindulhat a MURABA program appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »