Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

Tényleg titkos a Vatikáni Titkos Levéltár?

A Vatikáni Titkos Levéltár csalódást jelent az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Sőt, a nagyközönség számára valójában talán még unalmas is: nem különösebben botrányos, nem is különösebben titkos.

Valójában a titokzatos légkör, amely a Vatikáni Titkos Levéltárat övezi, talán csak a latin név félrefordításából fakad; holott az Archivum Secretum Apostolicum Vaticanumban szereplő secretum nem annyira „titkos”, mint inkább „személyes, magán”. Akinek volt már szekretere (írószekrénye), az talán sejti, miről van szó valójában: a vatikáni „titkos” levéltárban őrizték a személyes dokumentumokat, például személyes levelezést, krónikákat és a korábbi pápák feljegyzéseit. A secretum szót a 15. századtól kezdve használták olyan személyekre és intézményekre, amelyek valamely autoritáshoz közel álltak, és akiket megbízhatónak ítéltek.

Bárhogy is van, attól még a vatikáni levéltár nem feltétlenül unalmas; kutatók számára valóságos édenkert. Polcain megtalálhatjuk a Luther Mártont exkommunikáló pápai bullát, mellette egy hatvan méteres tekercset a templomos lovagok perének apró részleteivel, Michelangelo II. Gyula pápához írt leveleit, a Galilei elleni per jegyzeteit, vagy XII. Kelemen pápa levelét a hetedik dalai lámához, amelyben védelmet kért a ferences szerzetesek számára Tibetben.

Hírdetés

Miután Napóleon egyszer már kirámolta az egész levéltárat – és elvitte Párizsba –, az V. Pál pápa által 1612-ben alapított levéltár már semmiképp nem lehetne „titkos”, amint erről egyébként a fenti videó, illetve a The Guardian brit folyóirat 2010-es képsorozata is tanúskodik. Mindkettő a VdH Books könyvkiadó gondozásában megjelent kötet képanyagát tartalmazza; az albumot a levéltár kezdeményezésére és megbízásából állították össze, hogy az érdeklődők láthassák, milyen valójában a titkos levéltár.

A levéltárban folyamatosan intenzív kutatómunka zajlik, amelyhez természetesen bizonyos tudományos fokozatokkal kell rendelkezni, és akkor – amennyiben erős latin- és olasztudással bír a látogató – böngészheti a katalógusokat, kikérhet dokumentumokat, amelyeket kijegyzetelhet, de soha nem fotózhat le – minden véletlen vakuzás károsíthatja az értékes kéziratokat.

Aki pedig valami okból nem jut el Rómába, a Vatikáni Titkos Levéltárba, a honlapján ismerkedhet az intézmény olyannyira titkos termeivel.

Forrás és fotó: Aleteia.org; News.va

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »