Tényleg lehallgatja a Facebook a mobilt

Tényleg lehallgatja a Facebook a mobilt

Lassan a magánszféra rémálmának tűnik a zsidó közösségi oldal: kiderült, hogy a mobil mikrofonjáról a Facebook szervereire csorognak a beszélgetések.

Nemrég Kelli Burns, a University of South Florida tömegkommunikációs professzora keltett pánikot a bejelentésével, hogy a közösségi oldal alkalmazása lehallgatja, mit beszélünk a telefonunkon, illetve, hogy mi hangzik el annak közelében. Állítását azzal illusztrálta, hogy az okostelefon környékén elhangzottak hatással lehetnek például arra, hogy milyen hirdetések jelennek meg a hírfolyamunkban.

Hogy a dolog nem éppen légből kapott, azt maga a Facebook erősítette meg egy sajátos hivatalos közleménnyel.

Érdemes figyelni a közlés fordulataira: a Facebook nem használja a telefonok mikrofonját hirdetésekhez vagy a hírfolyamban – állítja a cím és az első bekezdés.

Majd így folytatódik: “We only access your microphone if you have given our app permission and if you are actively using a specific feature that requires audio.” Tehát csak akkor használják (!) a mikrofont, ha mi engedélyt adtunk és aktívan használjuk a Facebook alkalmazás audio szolgáltatását.

Ami természetesen csúsztatás: a felhasználók többségének bizonyára nem állt szándékában hangrögzítésre felhatalmazni a mobiljára telepített Facebookot. Mindössze arról lehet szó, hogy telepítéskor pillanatra feltűnik ezer opció között a mikrofon engedélyezése is, s ahogy mindent, ezt is egy mozdulattal jóváhagyták.

Némi macera árán meg lehet tiltani a Facebook kíváncsiskodását.

Lépjünk be a Beállítások/Alkalmazások menüpontba, érintsük meg a fogaskereket. Itt elérhetőek az Engedélyek között az Alkalmazásengedélyek, s a Mikrofon menüpontban letiltható a Facebook Nagy Testvér. (A különböző okostelefonokon eltérő elnevezések alatt lehet elérni a tiltást.)

Az USA-ban 2014-ben vezették be a „szolgáltatást”.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »