Tényleg 10 ezer lépés kell az egészséghez?

Tényleg 10 ezer lépés kell az egészséghez?

Ha valaki fitt és egészséges szeretne lenni, akkor hamar találkozni fog azzal, hogy ehhez naponta 10 ezer lépést kellene megtennie. Ez viszont a legtöbb ember napjába egyszerűen nem fér bele. Fel is merül a kérdés: akkor nincs rá lehetőségünk, hogy egészségesen éljünk? Mennyi a reálisan teljesítendő mozgásmennyiség?

Úgy tűnik, hogy a „napi 10 ezer lépés” a japán Yamasa Clock cég által 1965-ben forgalmazott lépésszámláló ‘Manpo-kei’ márkanevének fordításából származik. Ez egy marketingeszköz volt, és elég jó, mert úgy tűnik, hogy a 10 ezer lépés az egész világon mindenütt megragadt, sőt, a mai népszerű okosórák is beépítik a napi mozgási célok közé – írja a The Conversation magazin – írja a Házipatika.com.

Sok kutatás vizsgálta azóta a „napi 10 ezer lépést”. Mivel néhány tanulmány kimutatta, hogy e cél teljesítése javítja a szív egészségét, a mentális egészséget, sőt, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, bizonyos mértékig megmagyarázza a ragaszkodást ehhez az önkényes értékhez, amelynek teljesítése mintegy két órát kívánna.

Ugyan a kutatások egy része a közgondolkodásba bevésődött 10 ezer lépésben határozta meg az egészségi előnyöket, a Harvard Egyetem orvosi karának legújabb tanulmánya azt mutatja, hogy átlagosan napi körülbelül 4400 lépés elegendő, hogy jelentősen csökkentse a nők halálozási kockázatát. (A vizsgálat idején az átlagos napi lépésszám 2700 volt.) Az is igaz, hogy minél több lépést tettek meg az emberek, annál alacsonyabb volt a halálozási kockázatuk, egészen a napi 7500 lépésig, amivel hozzájutottak a teljes elérhető előnyhöz. Bár bizonytalan, hogy hasonló eredmények születnének-e a férfiaknál, ez így is jó példa arra, hogy a napi – valamivel több – mozgás hogyan javíthatja az egészséget és csökkentheti a halálozási kockázatot.

Hírdetés

Eközben az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja a felnőtteknek, hogy legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc intenzív fizikai tevékenységet végezzenek. A kutatások azt is kimutatták, hogy még az alacsony intenzitású testmozgás is jót tesz az egészségnek, bár a közepes intenzitású edzés még jobb. Ez azt jelenti, hogy az egész nap során megtett lépések hozzájárulhatnak a 150 percnyi céltevékenységéhez. (Jegyezzük meg, hogy a WHO ajánlás időben ötször-hatszor kevesebb, mint a napi 10 ezer lépéses cél, miközben az ajánlott intenzitása nagyobb.)

Az aktivitás segíthet a hosszú ideig tartó üléssel járó egészségügyi károk enyhítésében is. Kutatások kimutatták, hogy azoknál, akik naponta nyolc órát vagy annál többet ültek, 59 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik napi négy óránál kevesebbet ültek. Ugyanakkor, ha az emberek napi 60-75 percen át végeztek mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást, akkor ez „eltüntette” a megnövekedett halálozási kockázatot. Ezért a gyors gyaloglás vállalása például segíthet enyhíteni a hosszú ülés negatív hatásait.

A Texasi Egyetemen végzett legújabb kutatások azt is bebizonyították, hogy ha valaki napi 5000-nél kevesebb lépést tesz meg, akkor másnap a teste kevésbé lesz képes a zsíranyagcserére. A zsír felhalmozódása pedig növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Ezt támasztják alá korábbi kutatások, amelyek szerint azok az emberek, akik kevesebb, mint 4000 lépést tettek meg, nem tudták megfordítani a csökkent zsíranyagcserét. Magyarán: mozgás nélkül nincs fogyás.

A fizikai aktivitás (például a lépésszám) növelése csökkenti a halálozási kockázatot, mert az olyan krónikus betegségek, mint a demencia, bizonyos ráktípusok és a 2-es típusú cukorbetegség is kisebb valószínűséggel jelentkezik. A testmozgás segíthet javítani és fenntartani immunrendszerünk hatékonyságát is. A jelenlegi kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a napi 10 ezer lépés nem elengedhetetlen az egészségi előnyök zömének eléréséhez, ennek a fele is elég.

Aki meg szeretné toldani napi lépésszámát, vagy egyszerűen csak többet akar mozogni, annak az az egyik egyszerű módja, hogy a napi lépésszámot körülbelül 2000 lépéssel növeli. Egy gyakran teljesíthető azzal, hogy elgyalogolunk a boltba. Ha lehet, akkor ezt az utat sietve tegyük meg oda és vissza is. Mostanában a COVID-19-járvány miatt kevesebben járnak munkába, de aki teheti, a munkahelyre és hazafelé gyalogoljon minél többet, vagy legalább annyit, amennyi az idejébe kényelmesen belefér. Az otthoni torna is jó megoldás. Ha azzal kezdjük a napot, könnyebben teljesítjük a ránk váró többi feladatot. Bármilyen hosszú legyen, a séta is megfelelő, mert még a kis mennyiségű fizikai aktivitás is pozitívan hat egészségünkre. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »