Tények és álhírek Isten fia körül – Idén utoljára „szóltak be” a papnak Debrecenben

Utolsó alkalmához érkezett december 2-án a „Szólj be a papnak!” blog Hit és tudomány vitaestje a debreceni Víztoronyban. A Tények és álhírek Isten fia körül című est sok ember fantáziáját megmozgatta.

Az érdeklődők Krakomperger Zoltán katolikus papnak, Kókai-Nagy Viktor református lelkésznek és Baranya Csaba hittanárnak „szólhattak be”. Olyan témák vetődtek fel, mint hogy valóban létezett-e Jézus Krisztus, kicsoda Ő egyáltalán, és mi az, ami fontossá vált a személyéből az életükben; mi az az egy mondat, ami a leglényegesebb egy olyan fiatal számára, aki megkérdezi, hogy miért higgyen Jézusban; Keresztelő Szent János szerepe és a torinói lepel eredetisége. Ám asztalra kerültek emellett „rázós” témák is, többek között az, hogy van-e a Biblián kívül más bizonyíték vagy forrás arra, hogy Jézus valóban létezett-e, valamint a szűznemzés és a lélekvándorlás problematikája.

Az est csúcspontjához érkezett a vitaest, mikor egy résztvevő azt a kérdést tette fel, hogy mi az a képlet a tudományban, amikor már a tudomány fölé nem helyezik a válaszadók a hitüket. Krakomperger Zoltán megemlítette a hit és tudomány közös nevezőjét is, a megismerést. Megkülönböztette ennek három fajtáját: a természettudományos megismerést, a bölcsészeti megismerést és a hitbéli megismerést. Nem lehet csak az egyik szemszögből nézni a dolgokat, például csak a tudományos megismerés oldaláról. Ha elrugaszkodunk a tudománytól, akkor találkozunk Istennel.

Az érdeklődők a feltámadás valóságára való bizonyítékokra is kaphattak választ. Krakomperger Zoltán kifejtette, hogy szemtanú nem volt, de a tanítványok meggyőződhettek, mert Jézus felkínálta magát nekik. Önmagát láthatóvá tette. Ez a fizikai valóságot felülmúlja, és nem lehet fizikailag bizonyítani, illetve szemlélni. A fizikai testében támadt fel, de a megdicsőült testében, egy más létminőségben. Kókai-Nagy Viktor azt is említette, hogy a rabszolgákat, vagyis a legalja népet feszítették akkoriban keresztre, és ők tömegsírokba kerültek, de Jézus nem. Az Ő sírhelyének híre ment.

Hírdetés

Aki úgy érzi, hogy valamiről lemaradt a vitasorozat alkalmai során, vagy úgy érzi, hogy az idő kevésnek bizonyult egy-egy eseményen, és szeretne kérdéseire választ kapni, az jelentkezzen bátran a Hit és Tudomány Táborba, melyet 2020 februárjában tartanak meg. A táborban még kötetlenebb hangulatban lehet elmélyedni hit és tudomány kérdéseiben. Várhatóak interaktív előadások, kiscsoportos megbeszélések és persze kikapcsolódás, ismerkedés.

Az est során feltett kérdésekre adott válaszok ITT olvashatóak el.

Forrás: Szólj be a papnak! blog

Fotó: Szabó Zsombor

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »