Temesvári sörtúra 5. Sör-központú gasztrokocsmák – második rész: a Berarescu és a Bibliotheka

 

Magyarországon és Erdélyben egyaránt szóba került több ízben is a sajtó hasábjain a magyar „sörforradalom” exportja/importja. A minőségi sörök terjedése egy általános trend, de a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok révén a gasztronómia, a sör és a bor világának jelenségkörei – ez esetben a minőség-elv központba helyezése – lehetnek közvetlen hatással is a hajdanvolt magyar területekre. Ezen túl, mivel Magyarország régiós szinten élen jár a vendéglátás terén, modellértékű lehet, ami ott történik más nemzetek számára is.

Szép visszaigazolása ennek a jelenségkörnek Temesvár 2018-ban nyitott gasztro-pubja, a Berarescu. Itt a saját csapat által főzött sörök, valamint az e rovatban már többször emlegetett Bereta sörfőzde nedűi mellett az egyik legjobb magyar főzdének, a 2016-ban „Kraft Sör Egyesület” egyik alapító tagjának, a Mad Scientistnek a söreit mérték ki a vírusjárvány miatti kényszerbezárásig. Midőn a Berarescu megnyitott, a Partiumban és Bánságban szokatlan volt, hogy csúcsminőségű sör legyen csapon, ezt addig egyetlen komoly söröző működtetői sem merték meglépni, azóta nyílt viszont több egység is, melynek ez a fő profilja, kettőt közülük be is mutattam a temesvári sörözőkről szóló sorozat harmadik részében. (Erdélyről nem szóltam, mert Kolozsvár e téren is úttörő volt.)

A Berarescuban hangulatos, jól megtervezett a beltér, nyáron igényes teraszt működtetnek, szép kilátással a környező parkra. Alkalmanként élő koncerteket is tartanak.

A helyszín nosztalgikus lehet azoknak, akik a rendszerváltás körül érettségiztek, itt volt ugyanis a helyi magyar diákság törzshelye a Ceausescu-korszakban, majd a kilencvenes évek elején. Abban az időben nem vették komolyan, hogy 18 év alattiakat nem szolgálnak ki alkoholos itallal, a „licisták”, a kilencedik osztályosba lépők, avagy anyaországi szóhasználattal az első éves gimnazisták már szép számmal látogatták az egységet. 15-16 év felett a fiatalság sörözőbe járása a „tűrt” kategóriába tartozott. Beraria Banateana volt a kocsma neve (magyarul: Bánsági söröző), amit Bánatnak becéztünk. Az egykori komplexumot három részre osztották, de úgy hírlik, mindhárom egy tulajdonban van. A hagyományt a Gradina Banateana (Bánsági sörkert) viszi tovább a Béga parti festői teraszával, a Riviére Brasserie étteremként és rendezvényházként működik, a Berarescu pedig gasztro-kocsma a javából.

A vírusjárvány és a kiszállításra való áttérés kissé átalakította, popularizálta az étlapot, de a korábbi fogások zöme továbbra is szerepel a választékban. Ezidőtájt kínálnak gulyáslevest, klasszikus csorbákat, pizzákat, burgereket, töltött káposztát, sertéstokányt puliszkával, csirke-, sertés-, és pulykahúst grillezve vagy panírozva, köztük oldalast és „nyeles sertésbordát” is. Desszertként palacsintákat, túrófánkot, csoki- és sajttortát, valamint csokilávát. A kitűnő sörök mellett tartanak minőségi borokat és kiemelkedő töményeket is.

Az árak korábban is megfizethetőek, értékarányosak voltak, de a kiszállítási versenybe való beszállás jelentősen csökkentett rajtuk. A levesek átszámolva 1000 és 1400, burgerek 1000 és 1800, a pizzák 2000 és 2800, húsételek körettel együtt 1200 és 3000, desszertek 800 és 1500 forint közötti összegbe kerülnek.

Első alkalommal burgert kértünk, díjaztuk, hogy végre valahol nem sütötték túl a húst, mint teszik Erdélyben a legtöbb helyen mindmáig. A harapás-élmény kiváló, a burger szaftos volt. A csokivulkán jó minőségű alapanyagból készült, ízre-állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált. Ettünk egy másik alkalommal öntöttvas-serpenyőben felszolgált sajttal besütött nachost erőspaprikával, valamint vegyes sörkorcsolyatálat, utóbbin félkésztermékek voltak megfelelően megsütve. Kóstoltuk a helyben panírozott ropogós csirkeszárnyakat, ezzel a fogással is meg voltunk elégedve.

A kiszolgálás pincérfüggő. A Berarescuban féltucatszor volt alkalmam inni és/vagy enni, első alkalommal udvarias, érdeklődő, kommunikatív és felkészült felszolgáló foglalkozott velünk, következő négy alkalommal is alapvetően meg voltunk elégedve a kiszolgálással, a tavaszi bezárás után 2020 nyarán viszont egy jóindulatú, udvarias, de a sör-témához nem is konyító, a minőségi sör fogalmát értelmezni képtelen, saját italválasztékot sem ismerő pincér szolgált ki minket. De ez nem szegte kedvünket. 

(Első sörtúra a 2020. tavaszi nagy  lezárás után helyi erőkkel, június 6-án.)

Ezidőtájt csak két saját főzésű sört kínálnak, de tervbe vették, hogy visszaállnak a korábbi választékra, s mint illetékesük a minap feltett kérdésemre elmondotta, a Mad Scientist söreit továbbra is a kínálatban szeretnék tartani.

 

Elérhetőségek:

Berarescu gasztro-pub, kézműves söröző

Temesvár, Béga part, a Rózsák parkja mellett, hivatalos cím: Spaiul Spiru Haret nr. 1.

Telefonszám: + 40 740 221 482

Honlapok:

https://www.facebook.com/berarescubrewpub/

https://tazz.ro/timisoara/berarescu/516/partener

Hírdetés

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.

 

A bemutatott tíz hely képzeletbeli dobogójának csúcsán a Bibliotheka áll évek óta, mely eredetileg bor-, sör-, töményital- és szivarszaküzletként működött, Temesvár központjában a hajdani Jenő herceg utca és az Erzsébet utca sarkán. Helyben fogyasztásra nem volt lehetőség. Évekkel később nyitottak a szomszédos épületben egy sörözőt, aminek kínálatát a siker hatására némi idő elteltével kiegészítették melegkonyhás ajánlatokkal is.

A beltér parányi, két hordó mellé telepedve ihatjuk söreinket, söröspolcokkal és sörhűtőkkel körbevéve, vagy a még kisebb, a pénztárgépet és a pultot is integráló teremben a fal  mellett, magasított székeken üldögélhetünk. A falon népszerű amerikai felnőtt-rajzfilmek sztárjai, köztük az egyik South parkot idéző figura szájába adták a sörkedvelők népszerű poénját: „I make beer disappear. What’s your superpower?” („Képes vagyok eltüntetni a sört. Mi a te különleges képességed?”) Működtetnek fűtött, de nem zárt teraszt is.

Csapolt sör nincs, viszont palackban több mint kétszáz féle sört kínálnak, úgy, hogy a választékból száműzték a nagyipari multisöröket. Helyben fogyasztva szerény, 220 forintnak megfelelő többletet számolnak fel a kifejezetten kedvező szaküzleti árakra. A kínálat folyamatosan frissül. Az italválaszték a minőségi sörökre és különleges üdítőkre épül, de a szomszédból szívesen áthoznak kiemelkedő borokat. Mivel szaküzletről van szó, többszáz tételből válogathatunk borok tekintetében is.

Az étlapon népszerű, sör mellé illő ételek, szendvicsek, bruschetták, piadinák, rántott camembert, hamburgerek, sertésoldalas, sertéskaraj, sült kolbász. Készítenek pastakat és palacsintákat is.

Az árak értékarányosak, sörök zöme 800 és 1500 forint között kapható, minőségtől függően, ételek jellemzően 1000 és 2500 között.

Az italok közül megszámlálhatatlan sört kóstoltunk az évek során, palackos tételekről lévén szó, csalódás nem ért, bár más helyeken néha bele lehet futni instabil tételekbe, ezeket itt be sem listázzák. Kóstoltuk a hamburgert is több alkalommal, korrekt, szaftos, jó burgert sütnek.

A kiszolgálás kedves, udvarias, a tulajdonos is közvetlen, kommunikatív ember, akivel gyakran össze lehet futni az egység teraszán. Ők is nyitva tartottak egész télen, a teraszt is üzemeltették, kivéve azt a néhány hetet, amikor kötelezően zárni kellett idén kora tavasszal.

Ha valaki képbe akar kerülni az erdélyi és Kárpátokon túli minőségi sörkínálattal, Temesváron a Bibliotheka a legjobb választás. Ha csapolt sörökre és palackos, másutt nem kapható nemzetközi különlegességre vágyik, akkor a Bereta Taproom, ha pedig elsősorban jót akar enni, és mellé prémium sört inni, akkor a Meat Busters a neki való hely.

Egy biztos, a kisüzemi csúcsminőségű söröket kínáló egységek számát és minőségét tekintve a tágan értelmezett Erdélyben Temesvár áll az első helyen, előzi Kolozsvárt, Nagyszebent, Nagyváradot és Brassót. Kárpát medencei szinten pedig csak a két főváros, Budapest és Pozsony, valamint Kassa áll előtte.

 

Bibliotheka italszaküzlet és gasztro-pub

Temesvár, Jenő herceg utca (románul strada Eugeniu Savoya) 24.

Telefonszám: + 40 256 222 247

Honlapok:

https://www.bibliotheka.ro

https://www.facebook.com/bibliotheka2/

E-Mail-cím: [email protected]

 

Borbély Zsolt Attila

 

A szöveg a Magyar Nemzet Online „Repeta” rovata számára készült,

2021. április 30-án került ki a napilap honlapjára.

E blogon az MNO engedélyével jelenik meg.

 


Forrás:bzsa.blogspot.com
Tovább a cikkre »