Temesvári sörtúra 2. – Az 80’s pub, a Manufactura és a Viniloteca.

 

Temesvár legjobb sörözőinek ismertetését folytassuk az 80’s nevű egységgel, mely a megyei kórháztól nem messze, a központtól több kilométerre működik, a külvárosi családi házak és a tömbházak találkozásánál, a kommunista időszak kultikus helyszínének, az Ifjúsági háznak épületében, ahol nagy látogatottságú rock-koncerteket tartottak a legkeményebb Ceausescu időkben.

A beltér hangulatos, a sörválaszték korrekt. Tartanak a nagyipari multi sörök mellett számos német főzetet privát főzdéktől, valamint kisüzemi minőségi tételeket a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, továbbá cseh, angol s más import söröket. Kiemelkedő a whisky-választék.

A zenét, mint a hely neve is ígéri, a nyolcvanas évek terméséből állítják össze. Az egység szórakozóhelyként is funkcionál „békeidőben”, amikor nem sújtják a lakosságot bizonyos idősávokban kijárási tilalommal. A nagyipari sörök ára kedvező, a kézművesek követik a szokásos díjszabást. Ezidőtájt csak az igényes, szépen berendezett kerthelység látogatható.

Elérhetőségek:

80’s

Temesvár, Aries u 19. 

Telefonszám: + 40 731 692 051

Honlap: https://www.facebook.com/The80sPub/,

E-mail-cím: [email protected]

 

A Manufacturatöbb, mint söröző, egy multifunkcionális kulturális centrum, a Béga partján, a Józsefváros és a belváros határán. A beltér hangulatos, pubos. Adott már otthont magyar színdarabnak, (a szatmárnémetiben működő Harag György társulat vendégszerepelt itt együttműködésben a temesvári magyar színházzal néhány éve a „Burundanga” című vígjátékkal), megannyi koncertnek, jómagam az esztergomi Tűzkerék zenekart hallgattam e helyszínen. Játszott itt a magyar együttesek közül többek között az Ómen, a ZZ Copy, az Iron Majdnem, a Kalapács. A tulajdonosnak, Benedek Róbertnek szívügye a változatos és színvonalas zenei felhozatal biztosítása, bár a felsorolt együtteseket a rock címszó alá sorolnánk, de gyakran adnak teret jazz és blues előadóknak is.

(A fotók a Tűzkerék koncert alkalmával készültek, 2018. március 28-án.)

A sörválaszték változó, volt idő, amikor prémium kézműves söröket is tartottak, az utóbbi időben ez nem jellemző, de mindig lehet kapni olyan tételeket, melyek a nagyipari multisörök gyorsított eljárással készülő egyentermékei felett vannak. Ezek jellemzően kisebb német főzdék import sörei, de az is sokat elárul a helyről, hogy itt kóstoltam először a csíkszentsimoniak palackozott, papírcsomagolású szűretlen sörét. A Tiltott Csíkit gyártó manufaktúrának széles, közel teljes választéka megtalálható itt. Ételválaszték nincs, az italárak értékarányosak, a kulturális rendezvényekre, koncertekre a belépőjegy szimbolikus.

Elérhetőségek:

Manufactura

Temesvár, Vladimirescu utca 9.

Telefonszám: + 40 722 892 356

Honlap: https://www.facebook.com/manufactura.timisoara/

Hírdetés

Online kapcsolatfelvétel messengeren.

 

A VinilotecaTemesvár egyik legkülönlegesebb, Kárpát medencei szinten is egyedinek mondható vendéglátó egysége. Söröző, kávézó, vinyl-lemez-, valamint CD-bolt és antikvárium, nem messze a Dózsa György kivégzésének helyén emelt Mária szobortól egy szuterén helységen.

A beltér nagyon hangulatos, mindig jó zene szól, stílszerűen hagyományos lemezjátszóról. A dekorációt leginkább a megvásárlásra kínált nagylemezek, valamint egy fából ácsolt polcon sorakozó üres kraft sörösüvegek képezik, de említésre méltó a négy színes városkép a magyar időkből, a XX. század elejéről. Keserédes öröm, de öröm, hogy vannak helyek, ahol a többségi nemzethez tartozók teszik ki a magyar múlt képi emlékeit. (Ebben a műfajban a sajnos időközben megszűnt Bierhouse volt az élenjáró, ahol száz-kétszáz évvel korábbi állapotokat rögzítő megfelelő nagyítású várostérképek tanulmányozásában is elmerülhettünk.)

(2019. május 14-én, könyvbemutató előtt, Demkó Attilával.)

Az egység életre hívója Emil Biebel, aki már 1990-ben is vezetett lemezantikváriumot a város szívében Rocka rolla néven. A söröző-profil fiának, Adriánnak köszönhető, aki 2014-ben megalapította a Bereta sörfőzdét, mely európai szinten kiemelkedő söröket tett le az asztalra különféle stílusokban.

Ételkínálat itt sincs.

Söröket szoktunk itt inni, jellemzően a tulajdonos fia által vezetett főzde újdonságait.

A kiszolgálás udvarias, hozzáértő, gyakran maga a tulajdonos áll a pult mögött.

A sörválaszték szűk, de minőségi. A Bereta söreinek nem tartják a teljes szortimentjét, de más kiemelkedő főzdéktől is kapható néhány sör. Kínálnak korrekt kávét, teát, prémium üdítőket (Fritz-cola, Fentiman’s, Mallow, Mishmash).

(2019. január 22-én Köpcössel, a Legnagyobb királlyal. Összefutottunk a szintén aradi Wéber Tibivel is. Jó emberek jó helyen találkoznak.)

A Viniloteca a sörszerető progresszív és hard rock rajongóknak kedvenc helye lehet a Béga parti városban, de mindhárom söröző jó szívvel ajánlható bárkinek, akit nem zavar, ha földi mogyorón kívül nem ehet semmit a sör mellé.

Elérhetőségek:

Viniloteca

Temesvár, Henri Berthelot u. 6.

Telefonszám: + 40 256 707 107

Honlap: https://www.facebook.com/viniloteca/

E-mail-cím: [email protected]

 

 

Borbély Zsolt Attila

 

A szöveg a Magyar Nemzet Online Repeta rovata számára készült,

2021. április 23-án került ki a napilap honlapjára.

E blogon az MNO engedélyével jelenik meg.

 


Forrás:bzsa.blogspot.com
Tovább a cikkre »