Telke van? Meggazdagodhat belőle!

Telke van? Meggazdagodhat belőle!

A családi ház építésére alkalmas telkek ára 13 százalékkal nőtt tavaly december óta Budapesten, de sok megyében is jelentős a drágulás. A nagyobb vidéki városokban a családok a fejlesztőkkel versenyeznek az ilyen parcellákért, így áruk emiatt is egyre feljebb megy.

Ma már 40 ezer forintot kell fizetni egy átlagos fővárosi telekért négyzetméterenként, ami azt jelenti, hogy egy családi ház építéséhez szükséges 1000 négyzetméteres parcelláért – sok kerületben ez a minimális telekméret, amelyre egy épület fölhúzható – átlagosan 40 milliót kell letenni az asztalra. Ez tavaly decemberhez képest 13 százalékos emelkedést jelent.

Májusban jelentősen megugrott a kínálat, ebben a hónapban már 45 százalékkal több budapesti telek keres gazdát, mint a múlt év végén. Ezek árait az év legelején még csak a lakásépítéseket tervező beruházók mozgatták, de az elmúlt egy-két hónapban a csokkal élni kívánó nagycsaládosok is fölfelé húzták azokat – mondja Balogh László. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője beszámol arról, hogy míg a fővárosban egyértelműen nőttek, addig Pest megyében stagnáltak az árak: itt májusban ugyanúgy 12 ezer forintba került egy négyzetméternyi telek, mint december végén. Az egyes települések árai között persze hatalmas különbségek is lehetnek, attól függően, melyik mennyire felkapott.

Gödön például 70, Gyömrőn 60 százalékos volt a megugrás. Eközben Szigetszentmiklóson 5, Törökbálinton pedig 25 százalékkal estek az árak. Akik családi háznak való ingatlant keresnek, azoknak érdemes az agglomeráció dél-budai részén, így például Biatorbágyon, Budaörsön, Érden, Százhalombattán és Törökbálinton is körülnézni. Ezeken a településeken szinte kivétel nélkül csökkentek vagy stagnáltak a telekárak.

Hírdetés

A kép országszerte vegyes: Vas megyében például harmadával, Bács-Kiskunban ötödével drágultak, míg Győr-Moson-Sopronban negyedével, Fejérben 6 százalékkal olcsóbbak lettek a parcellák. Az egyes városok telekárai attól is függnek, hogy hol mennyire vannak jelen az ingatlanfejlesztők: ahol erőteljesen, ott a családi házak építőivel is versenyeznek a parcellákért, fölhajtva ezzel az árakat.

Túl a határon

A lakóövezeti és a külterületi telkek árai még egy adott település esetében is nagyon eltérhetnek, akkor is, ha a parcellák közt a tényleges különbség egyre kisebb.

Január óta a külterületi telkekre is építhetők családi házak állami támogatással, ami elsősorban azoknak kedvez, akik már nem tudják megfizetni a városok központi fekvésű parcelláit, de nem okoz problémát, ha a külső kerületekbe kell költözniük – emeli ki Balogh. A különbséget érzékeltetendő hozzáteszi, hogy míg például a lakóövezeti telkek négyzetméterára országos átlagban 12 ezer forintos, addig a külterületieké 3 ezer, a különbség tehát négyszeres.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »