Teljesülhet Orbán célja: Az OTP-vel szemben, Mészáros Lőrinc részvételével jön létre az óriásbank

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával – közölte a két pénzintézet pénteken.

Mint ismert, az MKB 49 százaléka Mészáros Lőrinc tulajdona, az MTB elnök-vezérigazgatója, Vida József – számtalan egyéb üzleti érdekeltség mellett – Mészáros Lőrinc jóbarátja és így igen jó kapcsolatokkal rendelkezik a kormányzat felé. Piaci pletykák szerint Orbán Viktor célja Csányi Sándor OTP-jével szemben egy másik nagy bank létrehozása.

Úgy tűnik, hogy ez most összejöhet: 

Hírdetés

A szándéknyilatkozat szerint a két bank egyenlő tulajdonrésszel hozza létre Magyar Bankholding Zrt. néven a pénzügyi holding társaságot. A cég leendő vezérigazgatója Vida lesz. Az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz.  
    
A két pénzintézet együtt összesen 1,3 millió ügyféllel, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezik. A két bankcsoport fúziójával a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre – olvasható a két bank közös közleményében.

Vida: „A kormány gazdaságpolitikai törekvéseit a most létrejövő szövetség képes a lehető legjobban támogatni”

Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. leendő vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy a piaci verseny koncentrált tőkét és szakértelmet kíván. „Meggyőződésünk, hogy a gazdasági helyzetből eredő kihívásokat, a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit, a magyar családok és vállalkozások támogatását és az ügyféligények professzionális kiszolgálását a most létrejövő szövetség képes a lehető legjobban támogatni” – fogalmazott.
    
„Az MKB Pénzügyi Csoport elmúlt öt éve a hazai pénzügyi világ egyik sikertörténete” – hangsúlyozta a közlemény szerint Balog Ádám, aki szerint az ország érdekeit – és a bankrendszer további erősödését is – szolgálja, „ha a bankrendszerben növekszik a magyar tulajdonhányad és csökken a bankok száma”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »