Teljesen megőrült az Iszlám Állam: mérges gázt szabadítottak Moszulra

Teljesen megőrült az Iszlám Állam: mérges gázt szabadítottak Moszulra

A több irányból szorongatott dzsihadisták már érzik a vesztüket. Végső elkeseredésükben meg akarják mérgezni az egész várost.

Amerikai katonai tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam felgyújtott egy kéngyárat Moszultól délre, ami miatt mérges gázok akadályozzák a csapatmozgásokat. Az egyik bázison a gázok miatt a katonáknak védőmaszkot kell viselniük.

A helyi kórházban dolgozók arról számoltak be, hogy

Hírdetés

csaknem ezer embert kellett már a mérges gázok okozta légzőszervi problémák miatt ellátniuk,

de halálos áldozatról egyelőre nem tudnak. Észak felé a környéket fehér és fekete füst borítja. Ez utóbbi az Iszlám Állam visszavonuló erői által felgyújtott olajkutakból száll fel. Az iraki állami televízió szombaton már azt jelentette, hogy a kéngyárban sikerült eloltani a tüzet.

Katonai szakértők szerint Moszul ostroma a vártnál gyorsabban halad, de a harcok hetekig vagy hónapokig is elhúzódhatnak. Amerikai becslések három- és ötezer közé teszik a városban lévő szélsőségesek számát. Jelenleg 4800 amerikai katona van Irakban, rajtuk kívül pedig a különleges műveleti egységek mintegy 100 tagja segíti az iraki erőket, több százan pedig a fronttól távolabbról támogatják az iraki csapatok műveleteit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »