Teljes leállás is lehet a BKV-nál, a szakszervezetek is segítenek

Teljes leállás is lehet a BKV-nál, a szakszervezetek is segítenek

Asztalhoz ültek a BKV vezetőségével a szakszervezetek képviselői, hogy felgyorsítsák a bértárgyalási folyamatokat a közlekedési társaságnál.

Ezer BKV-dolgozó tervezi beadni a felmondását, ha a társaságnál elmarad a várt 30 százalékos béremelés. Ez teljesen megbénítaná Budapest közlekedését, az egyik szakszervezet szerint a vállalat jelenleg is létszámhiánnyal küzd. Az érdekképviseletek a BKV-val folytatott hétfői munkaügyi vitán bejelentették, ha a bértárgyalások megrekednek, akkor április közepétől kénytelenek lesznek sztrájkolni.

Hírdetés

„A személyszállítási törvényben van szabályozva a BKV-ra vonatkozóan az elégséges szolgáltatás. Ez úgy néz ki, hogy a sztrájk első napján a legszigorúbb. Itt minden órában, minden viszonylaton a rendes menetrendhez képest a 66 százalékot produkálni kell. Második napon már egy kicsit lazít a törvény. Ott azt mondja, hogy csak csúcsidőszakokban. Tehát a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban kell ezt a óránkénti és viszonylatonkénti 66 százalékot fenntartani, de napi átlagban kell már csak ezenkívül kijöjjön a 66 százalék. Tehát ebbe belefér elméletileg olyan is, hogy bizonyos napszakokban teljesen leáll a közlekedés” – fejtette ki Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »