Teljes határzár: az utolsó napokat is kihasználják a menekültek

Az utolsó napokat is kihasználják a menekültek a teljes magyar határzár kiépülése és a szigorúbb törvényi szabályozás életbe lépése előtt. Tömegével érkeznek Röszkénél, ahol a határon fekvő vasúti átjárónál hétfőre készülhet el a kapu.

Szentgotthárdon még el sem kezdődött az új befogadóállomás építése, a jobbikosok máris kivonultak tiltakozni. Folyamatosan érkeztek a tűzoltók, kamionok és a katasztrófavédelmi csoportok a helyszínre. Szombat estére már álltak a sátrak, amelyek 400 migráns elhelyezésére nyújtanak lehetőséget. Várhatóan Szentgotthárdon is csak rövid ideig maradnak a menekültek ugyanúgy, ahogy Körmenden is. Onnan ugyanis napközben folyamatosan indultak a migránsok gyalogosan Ausztriába.

Hegyeshalomnál ma nem volt nagy fennakadás. Dugó sem alakult ki. Mára megszűnt a migrációs nyomás arrafelé. „Óriási számban jönnek ahhoz képest, ahogy az elmúlt hetekben jöttek” – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője, Simon Ernő immár Röszkén. A migránsok még a magyar szabályozás szigorítása előtt szeretnék átlépni a határt. A menekülteket továbbra is már azelőtt rendszerezik, mielőtt felültetnék őket a buszra.

A Horgos és Röszke közötti vasútvonalon fegyveres katonák, rendőrök és büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett épül a vasúti kapu. Hétfőre várhatóan ezt a határszakaszt is lezárják. A röszkei gyűjtőponton továbbra is sorok kígyóznak. A migránsokat innen szállítják a különböző regisztrációs pontokra. „Mi bejáratosak vagyunk a regisztrációs pontokba. Be tudunk menni a különböző befogadó állomásokra, tehát ott is folyamatosan nyomon követjük a történéseket, a helyi állapotokat és abban is segítünk mind a menekülteknek, mind a hatóságoknak, hogy az ottani állapotok minél emberhez méltóbbak legyenek” – tette hozzá Simon Ernő.

Hírdetés

Továbbra is mindenki segít, ahogy tud. A segélyszervezetek az étel és ital mellett orvosi ellátást is biztosítanak a menekülteknek. „Itt érkeznek be a legtöbben, tehát gyakorlatilag napi 1000-1500 fővel tudunk számolni, erre is vagyunk felkészülve és őket próbáljuk kiszolgálni, ugye éppen mire van szükség. Amikor meleg van, akkor inkább ivóvíz, élelmiszer, amikor beáll az esti hideg, akkor takarókat, hálózsákokat kérnek, kabátokat” – fogalmazott Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

A szerb–magyar határ után sokak következő állomása a fővárosi Keleti pályaudvar, ahonnan vonatra szállva érik el az osztrák határt. Szombaton is óránként indultak szerelvények a nyugati határhoz. „Boldogok vagyunk, mert úgy érezzük, végre vége a sok megpróbáltatásnak” – nyilatkozta egy szír fiú, akinek több órás várakozás után sikerült vonatra szállnia. A szerelvények azonban továbbra is csak Hegyeshalomig közlekednek. A menekültek a határt csak gyalog léphetik át.

4300 katona teljesít szolgálatot

A helyszínen személyesen tekintette meg a határzár építését Röszke térségében az új honvédelmi miniszter. A tárca közleménye szerint most 4300 katona teljesít szolgálatot a déli határnál, akik felkészültek arra, hogy jövő hét keddtől segítsék a rendőrök munkáját.

21 órakor feszült volt a helyzet a röszkei vasúti sínek mentén, ahol már 30 perce néz farkasszemet egymással a migránsok egy csoportja és a rendőrség. Az újonnan érkezett menekültek tovább akarnak menni anélkül, hogy ujjlenyomatot adnának. Éppen ezért nem is akarnak bemenni a gyűjtőpontra. Tolmácsok segítségével próbálják meggyőzni őket, hogy mégis menjenek be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »