Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget

Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget, válaszul az „orosz agresszióra” az Azovi-tengeren – jelentették hétfőn ukrán hírportálok, idézve az ukrán vezérkar közleményét.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este arról adott hírt, hogy Oroszország tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, az orosz különleges egységek három ukrán hajót elfoglaltak, és az incidensben két ukrán tengerész megsebesült.

A Kercsi-szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajó elleni támadás következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata.

Sürgősséggel összeül az ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit.

Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva hétfőre virradóra jelentette, hogy a testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze délutánra.

Moszkva: Kijev készítette elő és szervezte meg a provokációt

Kijev készítette elő és szervezte meg a provokációt a Kercsi-szorosban – állította vasárnap esti közleményében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB), amely szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért.

Hírdetés

Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a „provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

A közleményben a biztonsági szolgálat elismeri, hogy fegyvert használt, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal megállásra kényszerítse a Moszkva szerint illegálisan orosz területi vizekre behatolt ukrán hajókat, amelyek nem vették figyelembe a megállásra való felszólítást, és „veszélyes manővereket” hajtottak végre.

A NATO és az EU önmérsékletre int

Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője vasárnap esti nyilatkozatában elmondta: "a NATO figyelemmel kíséri az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál kialakuló helyzetet, kapcsolatban vagyunk az ukrán hatóságokkal. Önmérsékletre és a feszültség csökkentésére szólítunk fel."

A szóvivő hangsúlyozta, Oroszországnak biztosítania kell az ukrán kikötők akadálytalan megközelítését a nemzetközi jognak megfelelően. A NATO teljes mértékben támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét, beleértve hajózási jogát felségvizein – tette hozzá a szóvivő.

Ugyancsak önmegtartóztatásra intette a feleket az Európai Unió is. A szervezet külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozza: az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál veszélyes mértékben fokozódott a feszültség, a mostani események azt bizonyítják, hogy a stabilitás hiánya és a feszültség elkerülhetetlenül növekszik, amikor figyelmen kívül maradnak a nemzetközi együttműködés alapvető szabályai.

Hangsúlyozták: a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd Ukrajna hozzájárulása nélkül épült, amely "az ország önállóságának és területi egységének megsértését jelenti". Mivel a híd korlátozza a hajók áthaladását a szoroson az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe, s mivel Moszkva szigorította a tengeri közlekedés ellenőrzését, az EU reményét fejezte ki, hogy Oroszország visszaállítja a szabad áthaladás lehetőségét a Kercsi-szoroson.

Az Európai Unió sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a Krím félsziget "jogellenes orosz megszállását" – tette hozzá a közlemény.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »