Teljes autonómiáról szavaznak az északkelet-olasz Veneto tartományban

Teljes autonómiáról szavaznak az északkelet-olasz Veneto tartományban

Internetes szavazást indítottak vasárnap a Veneto elszakadását szorgalmazó olasz mozgalmak az északkelet-itáliai tartomány politikai és gazdasági függetlenségéért.
A voksolás vasárnap reggel hét órakor kezdődött a Plebiscito  honlapon. Péntekig minden nap reggel 9-től este 18 óráig lehet igennel vagy nemmel válaszolni arra, hogy Veneto tartomány elszakadjon-e Olaszországtól.
Az online szavazás eredményét a venetói függetlenség egyik fellegvárának tartott Treviso városának főterén hozzák majd nyilvánosságra.
A szavazás résztvevőinek arra is választ kell adniuk, hogy akarják-e, hogy a Venetói Köztársaság belépjen az Európai Unióba, az euró legyen-e a valutája és tagja legyen-e a NATO-nak.
A népszavazásnak kikiáltott felmérés mögött az Északi Liga pártja és a tartomány függetlenségét szorgalmazó venetói mozgalmak állnak. A 3,8 millió lakosú és Olaszország egyik legfejlettebb térségének számító Veneto tartományi elnöke, Luca Zaia, az Északi Liga politikusa szerint az internetes voksolással a venetóiak önrendelkezési joga érvényesül. Zaia hozzátette: Venetóban a római kormány helytelen gazdaságpolitikája miatt az utóbbi években 85 ezer munkahely szűnt meg, miközben a tartomány évente 21 milliárd euró adót fizet be a római államkasszába.
Az olasz médiában alig említett, a külföldi sajtóban viszont Velence elszakadásaként hirdetett népszavazás valójában egyszerű online felmérés. Ahhoz, hogy függetlenségi referendumot tartsanak, a kezdeményezőknek 500 ezer aláírást kell összegyűjteni. Ezzel már négyszer próbálkoztak sikertelenül.
Elemzők emlékeztettek, hogy a májusi európai parlamenti választásokra készülő Északi Liga ismét elővette a függetlenségi jelszavait. A párt a 2013-as olasz parlamenti választásokon 4,09 százalékot szerzett.
Veneto népszavazással 1866-ban lett Itália része.
A Venetói Köztársaság “harcosai” 1997 májusában elfoglalták a velencei Szent Márk tér harangtornyát, amelyre kitűzték a köztársaság zászlaját. A végül letartóztatott 8 fős csoport tagjaira kimért legmagasabb büntetés 5 év 3 hónap börtön volt.

magyartudat.com

Hírdetés

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »