Teljes a káosz a római városházán.

Teljes a káosz a római főpolgármesteri hivatalban, miután korrupciós vádakkal őrizetbe vették pénteken Raffaele Marra személyzeti igazgatót, Virginia Raggi főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjának bizalmi munkatársát. A hatóságok házkutatást tartottak a római városházán, a főpolgármester bocsánatot kért.

Raffaele Marra őrizetbe vételének hírére Beppe Grillo, az M5S vezére lemondta a pártnak az olaszországi utcákon tervezett kormányellenes villámakcióit, és azonnali tanácskozásra hívta össze az M5S vezetőit. Egyikük, Roberto Fico, az M5S képviselője “nagyon súlyos” fordulatról nyilatkozott. Beppe Grillo blogja viszont az M5S elleni támadásról írt, hangsúlyozva, hogy az esetleges előrehozott parlamenti választások közeledtével a mozgalomnak fel kell készülnie a folyamatos támadásokra.

A kormánypárti Demokrata Párt (PD) és az ellenzéki Hajrá, Olaszország (FI) Virginia Raggi lemondását követeli, hangsúlyozva, hogy Beppe Grillo számára sem volt ismeretlen, milyen munkatársakkal vette magát körbe a római főpolgármester. A római sajtó szerint teljes a káosz a városházán.

Virginia Raggi rövid és kérdések nélküli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bocsánatot kért Róma lakosaitól és Beppe Grillótól is, aki már korábban fenntartásait fejezte ki Raffaele Marra miatt, a főpolgármester azonban nem hallgatott az M5S vezérére. Virginia Raggi kijelentette, Marra csak egy volt a római önkormányzat 23 ezer alkalmazottja közül. Mihamarabb helyettesítjük Marrát – mondta a főpolgármester, aki elemzők szerint egyre elszigeteltebb az M5S-en belül.

Raffaele Marra 2008-ban került a városházára, az akkori jobboldali főpolgármester, Gianni Alemanno idején. Az idén júniusban megválasztott főpolgármester, Virginia Raggi jobbkezének választotta Raffaele Marrát, és kiemelt pozícióba, a személyzeti osztály élére helyezte, sőt rábízta a hivatal vezetőinek kiválasztását is.

Hírdetés

Az őrizetbe vételt elrendelő római ügyészség korrupciós ügyben nyomoz: a vádak szerint Raffaele Marra és felesége a piaci árnál jóval alacsonyabb összegért több római ingatlant szerzett. A lakásokat “fizetségként” kapta a szintén őrizetbe vett Sergio Scarpellini építkezési vállalkozótól.

Az ügyészség házkutatást rendelt el a főpolgármesteri hivatalban, és lefoglalta a főpolgármester utóbbi hónapokban kinevezett munkatársaira vonatkozó dokumentumokat.

A római városházán fél éve megalakult Raggi-csapat több tagja már lemondott korrupciós vádak miatt. December 13-án Paola Muraro eddigi környezetvédelmi biztos mondott le korábban elkövetett környezetvédelmi bűncselekmények vádja miatt. Előzőleg számos bírálat érte Virginia Raggit és az M5S mozgalmat, hogy nem képesek megfelelő embereket találni Róma irányítására. Novemberben az M5S szicíliai politikusai ellen indult hatósági vizsgálat aláírás-hamisítás miatt.

Virginia Raggi a szintén korrupciós vádakban megbukott Ignazio Marino helyét vette át főpolgármesterként. Raggival a civil mozgalomból lett párt megszerezte Róma városát, korrupciómentes politikát, a közösség és nem a hatalmi érdekeket szolgáló közigazgatást hirdetve.

Ezzel egy időben Giuseppe Sala milánói főpolgármester felfüggesztette posztjáról saját magát, miután vizsgálat indult ellene. Sala az Expo2015 milánói világkiállítás kormánybiztosa volt, és az ügyészség szerint felelőssége van a világkiállításra fordított közpénzek szabálytalan felhasználásában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »