„Teljenek be ajkaink dicséreteddel” – Papszentelést ünnepeltek Nyíracsádon

„Teljenek be ajkaink dicséreteddel” – Papszentelést ünnepeltek Nyíracsádon

Július 25-én, Szent Anna elhunyta ünnepén a nyíracsádi görögkatolikus templomban Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita pappá szentelte Gedeon Tamás diakónust.

Gedeon Tamás családja több szálon is kötődik a nyírségi kis településhez, nem volt hát kérdés a papszentelés helyszíne.

Számos paptestvér érkezett Nyíracsádra, ahol Tóth Elek parókus és a hívek nagy szeretettel fogadták a vendégeket.

Ezt a napot egyfajta megérkezésként ünnepeljük, és egy csodálatos, boldog, reményteli indulásként éljük meg – mondta a szentelésen Kocsis Fülöp érsek. – De tudnunk kell, hogy

Ennek az az oka, hogy az Isten emberének alkalmasnak kell lennie arra, hogy másokat tudjon vigasztalni, megerősíteni a hitben.

– emelte ki a metropolita. – Aki átélte a nyomorúságokat, megpróbáltatásokat, ezekből megedződve az Isten vigasztalását tudja továbbítani. Nem a saját vigasztaló szavait, hanem az Isten szavait közvetíteni.”

„Tamás testvérünk, lesznek még megpróbáltatások” – tette hozzá mosolyogva a metropolita.

Július 25-én a görögkatolikus egyház Szent Anna elhunytáról emlékezik meg – mondta homíliájában Kocsis Fülöp érsek. – Szent Anna a hagyomány szerint békében hunyt el Jeruzsálemben. Egyes írások szerint még Mária örömhírvétele előtt, mások szerint megláthatta isteni unokáját, Jézus Krisztust.

Szent Anna élete beteljesült élet volt. „Egy ilyen beteljesült élet ünnepén indítjuk el testvérünket a papi szolgálatba. Ahogy Szent Anna türelmét, úgy Tamás áldozópap kitartását is megjutalmazta a Jóisten.

Hírdetés

Adjunk hálát az Istennek, hogy mindnyájan, akik itt vagyunk, részesei lehetünk az Isten ajándékának. Az isteni erőknek az ünnepét üljük ma, és ezt az isteni erőt hívjuk le, hogy valóban reményeink szerint az Isten akaratának megfelelően Tamás diakónust a mai napon áldozópappá szenteljük” – fejezte ki reményét a metropolita.

Gedeon Tamás 1990. február 8-án született Miskolcon, és ott nőtt fel a Miskolc-Diósgyőri Egyházközség tagjaként. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban érettségizett. 2009 és 2012 között a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára járt, teológia szakon végzet 2022-ben. 2012 és 2015 között a Debreceni Egyetemen szerzett szociális munka alapszakos diplomát, majd a Miskolci Egyetemen vált okleveles szociológussá.

2023-ban kezdte meg tanulmányait keresztény egyház- és művelődéstörténet mesterszakon, valamint teológiai licenciátus képzésen a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

2018 óta a Debrecen-Csapókerti Egyházközség kántora, amelynek szolgálatára 2019-ben felolvasóvá, 2021-ben alszerpappá, majd 2022-ben diakónussá szentelte fel Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Három évig a civil szférában, majd öt éven keresztül a közszférában végezte munkáját.

Feleségével, Németh Annával 2017 augusztusában kötött házasságot. Gyermekeik Zsófia, Lukács és Veronika. 

Jelmondata a Szent Liturgiából vett részlet:

A Szent Liturgia végén Seszták István főhelynök ismertette, hogy Gedeon Tamás a következő években Makón végez segédlelkészi szolgálatot.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Görögkatolikus Médiaközpont; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »