Telített zsírok telítik a temetőket

A telített zsírok fogyasztása a halálozás kockázatának növekedésével függ össze egy nagy létszámú, hosszú távú kutatás szerint.

A Harvard Egyetem közegészségügyi karának tanulmánya, melyet a JAMA Internal Medicine ismertetett, 126 ezer embert követett nyomon három évtizeden át, hogy értékelje az étrend egészségre és élettartamra gyakorolt hatását. A kutatók szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb és legerőteljesebb vizsgálat, amelyet a különböző zsírtípusok hatásairól végeztek.

Eredményeik ellentmondanak az Országos Elhízásfórum (National Obesity Forum) májusban közölt tanulmányának, amely szerint több zsírt és kevesebb szénhidrátot kellene ennünk.

Az új kutatás szerint az úgynevezett transzzsírok és a telített zsírok, köztük a vaj és a vörös húsok fogyasztása magasabb halálozási aránnyal függ össze, mintha ugyanennyi kalóriát szénhidrátokból fedezne az ember.

Ennél is fontosabb a kutatók szerint, hogy a halálozási arány 11-19 százalékkal csökkent, ha a telített zsírokat telítetlennel helyettesítették, vagyis például vaj és disznózsír helyett olíva-, szója- vagy repceolajat használtak.

Ha a telített zsírokból származó kalóriáknak csak öt százalékát – nagyjából 15 grammot – helyettesítették többszörösen telítetlen zsírokkal, az a korai halálozás kockázatának 27 százalékos csökkenésével függött össze.

Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, valamit a rák kockázata csökkent, de az idegrendszeri kóroké – az Alzheimer- és a Parkinson-kóré – és a tüdőproblémáké is, ha azoknak az adatait vették alapul, akik továbbra is telített zsírokat fogyasztottak.

Ha telített zsírokból származó kalóriák helyett szénhidrátot fogyasztottak, az szintén csökkentette a halálozási arányt, ám kisebb mértékben.

A kutatásban részt vevő 126 233 ember kettő-négy évente válaszolt étrendi, életmódbeli és egészségügyi kérdésekre átlagosan három évtizeden át, ezalatt 33 304-en haltak meg közülük.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »