Télire kiolvadnak a földgázárak

A téli fűtési szezon közeledtével izgalmas lehet ismét a földgáz és a hozzá kapcsolódó termékek piaca. A földgáz esetében – több nyersanyagpiaci termékhez hasonlóan – megfigyelhető a ciklikusság. A fűtési szezonban ugyanis rendszerint megnő a kereslet a földgáz iránt, ami az árak emelkedéséhez vezethet. Nem ilyen törvényszerű ezzel szemben, hogy az árak a hideg téli idő beköszöntével emelkedni fognak, mert ehhez a fundamentumok oldaláról is több támogató tényezőre van szükség.

Ha az elmúlt négy évet vizsgáljuk, a 2014-es időszakot leszámítva átlagosan 30-40 százalékkal emelkedett az amerikai földgáz árfolyama, a drágulásnak jelentősebb része a novemberi-decemberi időszakban következett be. A mostani készletprognózisok, valamint az időjárási előrejelzések egyaránt bizakodásra adhatnak okot a földgáz long pozíció­jával kapcsolatosan. A készletszintek a fűtési szezon kezdetével az ötéves átlag alatt helyezkednek el, így jó esély lehet rá, hogy a téli zimankóban az átlagosnál alacsonyabb szintekre zsugorodjanak a készletek.

Hírdetés

Márpedig amennyiben lehet hinni az előrejelzéseknek, az idén is hideg tél várható Észak-Amerikában, s ennek következtében erős kereslet mutatkozhat a termék iránt, ami nagyban segítheti az árfolyam további emelkedését. Mindemellett a pozicionáltság és a befektetői szentiment is támogatóan hathat. Mindkét tényező alacsony bázisról indítja a téli szezont, s a pozicionáltság alapján az látható, hogy kevesen spekulálnak még az árak emelkedésére, így ez alapján is lehetne tér a felfelé irányuló mozgásra, s ezt ki is lehetne használni.

De nemcsak az alaptermék, hanem a földgáz emelkedéséből profitáló vállalatok is jelentős felértékelődési potenciált rejthetnek magukban, ilyen lehet például az amerikai kitermelő óriás, a Southwestern Energy. Tehát minden adott lehet a technikai kép, a pozicionáltság és a fundamentumok oldaláról is, hogy jelentősebb emelkedés következzen be a földgáz és a hozzá szorosan kapcsolódó termékek piacán.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »