Téli időszámítás vasárnaptól: nagy bajt okozhat az óraátállítás

Téli időszámítás vasárnaptól: nagy bajt okozhat az óraátállítás

Sokak számára frusztráló, hogy évente kétszer át kell állítani az órákat: tavasszal egy órával előre, ősszel pedig egy órával visszatekerjük a mutatót. Az óraátállításnak eredetileg energiamegtakarítási célja volt, azonban egyre több szakértő hívja fel a figyelmet ennek a gyakorlatnak a káros hatásaira. A Brit Alvástudományi Társaság (BSS) szerint az órák átállítása negatív hatással van az emberek alvásmintázatára és általános egészségi állapotára.

Contact Us – BSS

bss

A természetes reggeli fénynek jelentős szerepe van az alvási ciklus szabályozásában. Az óraátállítás azonban ezt a természetes ritmust megzavarja, ami nehezebbé teszi az emberek számára, hogy visszaálljanak a normális alvási mintázatra. A Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital kutatása szerint a megzavart alvási ciklus hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

INS: Now a training site for the Mass General Hospital

Ezt az állatkísérletek is bizonyítják: nagyobb mennyiségben rakódtak le plakkok az artériában azoknál az egereknél, amelyeknek az alvási mintázatait megzavarták.

Az óraátállítás ára: szívrohamok és közlekedési balesetek növekedése

Hírdetés

Az óraátállítás hatásai nem csak az alvásra korlátozódnak. Dr. Gisela Helfer, a Bradfordi Egyetem biológiai órával foglalkozó szakértője szerint

az óraátállítás után nő a szívrohamok és közlekedési balesetek száma. A brit RAC 2018-as jelentése alapján az októberi óraátállítás után a balesetek száma 5,1%-kal nőtt, míg tavasszal, amikor előre állítjuk az órát, a balesetek száma csak 1,5%-kal csökkent.

Egy 2014-es tanulmány, amelyet a Colorado Egyetem kutatói végeztek, megállapította, hogy a tavaszi óraátállítás utáni hétfőn 24%-kal nőtt a szívrohamok száma, míg az őszi óraátállítás utáni kedden 21%-kal csökkent.

A mentális egészségünk is megszenvedi

Az őszi óraátállítással a reggeli napfény mennyisége átmenetileg nő, de ezt a nappalok rövidülése miatt csak néhány hétig tudjuk élvezni. A kevesebb napfény és a hosszabb sötét időszakok következtében sokan fáradtságot, rossz hangulatot és izomfájdalmat tapasztalhatnak a D-vitamin hiánya miatt.

Az óraátállítás különösen súlyosbíthatja az olyan rendellenességeket, mint a szorongás, depresszió és a szezonális affektív zavar (SAD).

A kutatások szerint a napfény hiánya negatívan befolyásolhatja a hipotalamusz működését, amely felelős a melatonin és szerotonin hormonok termeléséért. A melatonin az alvási ciklust szabályozza, míg a szerotonin hatással van a hangulatra, az étvágyra és az alvás minőségére.

A szakértők eltörölnék

Az egyre növekvő bizonyítékok fényében sok szakértő, köztük a Brit Alvástudományi Társaság tagjai, azt javasolják, hogy az óraátállítás gyakorlatát töröljék el, mivel káros hatásai egyre nyilvánvalóbbak. A természetes napfényhez való igazodás elősegítené az emberek alvási ciklusának fenntartását, és csökkentené a szívrohamok, balesetek és mentális zavarok kockázatát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »