Téli gumi: a Zsigulik korának vége, de még mindig a régi beidegződések dominálnak

Téli gumi: a Zsigulik korának vége, de még mindig a régi beidegződések dominálnak

A hideg beálltával még mindig csak az autósok fele cseréli le nyári gumiját télire, pedig a téli időszakban hatszorosára nő a balesetek száma. A téli gumi hiányát a rendőrök nem büntethetik.

„Az átlag autós 60-80-90 ezer forintot költ egy téli gumiabroncsszettre, nyilván érdemes utánaszámolni, hogy egy rossz fékút, vagy egy 2-3 méterrel hosszabb féktávolság után, amit az autó elején javítani kell, az ennek a többszöröse lehet, ráadásul ezt a pár tízezer forintos befektetést három, négy, öt, hat évre tesszük, tehát visszaszámolva nem egy olyan nagy beruházás, havi összegben nézve” – mondta Tiszay Árpád, az AKH Abroncs Kereskedőház fejlesztési vezetője.

Hírdetés

A világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó cégének magyarországi marketingvezetője azt mondja, a gumicserénél még mindig sok a régi, rossz beidegződés. „Vannak, akik azt mondják, hogy anyagi megfontolásból nem tudják cserélni, hiszen úgyis keveset járok, keveset megyek, régen is nyári gumival mentem, az az alapvető különbség azonban, hogy a régi, mondjuk 30 évvel ezelőtti Skodáinkon, Ladáinkon akkor az úgynevezett nyári gumik úgy voltak optimalizálva keverékileg, hogy azok télen is működőképesek voltak, azonban a mostani nyári gumik már nagyon a nyári időszakra vannak optimalizálva, pontosan azért, hiszen mindenki használ téli gumit, ez a feltételezés, ezért nagyban különböznek a régi fajta nyári gumiktól a mostaniak. Tehát a mostani nyári gumik nem alkalmasak a téli közlekedésre” – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője.

Mostanáig az autósok valamivel több mint fele cserélte le nyári abroncsát télire – derül ki a rendőrség friss jelentéséből. A téli időszakban hatszorosára nő a balesetek száma, sok karambolhoz éppen a nem megfelelő gumik vezetnek. Magyarországon azonban emiatt nem büntethetik meg a rendőrök a hanyag sofőröket.

„Hazánkban a téli gumi használata nem kötelező, de szakemberek egyöntetűen ajánlják, hiszen ez télen egy elengedhetetlen eszköz a járműveken, ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni a közutakon” – Berzai Zsolt rendőr alezredes az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályról.

Az alezredes emlékeztetett: az abroncsokat legalább 6 évente akkor is le kell cserélni, ha nem kopott, mert az anyaga elöregszik, veszít a rugalmasságából, és már nem tapad úgy, ahogy kellene.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »