Telegraph: tragikus hibát vétett Merkel a szírek (be)hívásával, Európától jó messze kell megoldani a helyzetet

Az EU külső határainak védelmét megszigorító Magyarország csak arra válaszolt, hogy Brüsszel képtelen megoldani a tömeges migráció okozta válságot – írta hét végi számában a The Daily Telegraph című brit napilap.

Az újság szerint az unió bénasága annak a következménye, hogy az EU képtelen az egységes határellenőrzési politika kidolgozására. „Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten mondta azt, hogy határozottabb lépéseket kell tenni a külső határok biztonsága érdekében, s igaza is van, hiszen az átjárható belső határoknak csak akkor van értelmük, ha szigorúan lehet ellenőrizni, ki léphet be az unió területére. Ahogy az unió kelet és dél felé terjeszkedett, szinte lehetetlenné vált az egyre hosszabb határok védelme. Egy tagállam – Magyarország – komolyan vette Juncker szavait, és kerítést épített azért, hogy megakadályozza a Szerbia felől érkező illegális bevándorlók belépését. Most a többiek elmarasztalják ezért Budapestet, de ha már így tesznek, kötelesek lennének megmagyarázni, mit tartanak a külső határok védelmének, és miképpen akarják ezt elérni” – írta a lap.

Hírdetés

A Daily Telegraph – miközben tragikus hibának nevezte azt, hogy Angela Merkel német kancellár gyakorlatilag behívta Németországba a szíriai menekülteket – úgy vélte, az lenne a megoldás, ha Nagy-Britannia példáját követve az EU a menekültek beengedése helyett inkább a távol lévő menekülttáborokban uralkodó életkörülmények javítására összpontosítaná figyelmét.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »