Telefonon érkezett az utasítás, hogy vegyék ki a pénzt

Telefonon érkezett utasítás a külügyből a Quastornál elhelyezett állami pénz kivonására – írja az Index. A portál úgy tudja, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetőinek néhány nappal a brókercég bedőlése előtt Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár jelezte, hogy ki kell venni a cég tőkéjét, és máshol kell számlát nyitni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként már hétfőn beszámolt arról, hogy a Kereskedőház vezetősége a Quaestor csődje előtt összeült a gazdaságdiplomáciai államtitkár vezetésével –, aki felügyeleti jogot lát el –, és közösen hozták meg a döntést. Az Index úgy tudja: a Quaestor értékpapír-kezelő cégének az öncsődről szóló közleménye előtt pár órával a kereskedőház folyószámláján megjelent 3,8 milliárd forint.

Közben a szocialisták annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kedden elfogadott vagyonzárról szóló törvény nem vonatkozik a Quaestor Zrt.-re. Az MSZP-s Bárándy Gergely azt mondta: a törvényalkotási bizottság tegnap egy módosítót nyújtott be az előterjesztéshez, amely a Quaestort kimenti a zár alá vétel alól, mert kiveszik a törvény hatálya alól a bankokat. A törvényalkotási bizottság ülésén Tuzson Bence a módosító indítvány okát firtató kérdésére azt mondta, a brókercégeket akarják csak büntetni, általában a bankokat nem.

Hírdetés

Az Együtt már a köztársasági elnökhöz is fordult. A párt azt kéri Áder Jánostól, hogy ne írja alá a vagyon-zárolásról szóló törvényt. Szabó Tímea, közleményében azt írja: a tegnap elfogadott törvény egyik szakasza súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, mivel olyan személyek vagyonának zár alá vételét is fenyegeti, akiknek nincs közük a bűncselekmény elkövetéséhez. Az Együtt szerint a jogszabályban ez nincs pontosan körülírva, ezért adott esetben büntetőeljárás hatálya alatt sem áll.

Feltehetően nem zárolják majd a brókercég alkalmazottainak vagyonát a kedden elfogadott törvény alapján – a Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint. Bacsek György a Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: ez a törvényalkotónak sem volt szándéka.

Érvénytelen

Érvénytelen volt Orgován Béla kinevezése a Quaestor élére – a fővárosi főügyész szerint. Ibolya Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a büntetett előéletű tápiósági közmunkás 5 évig nem tölthetett be volna be semmilyen tisztséget egy cégnél sem. A főügyész szerint a vezetőváltás óriási stratégiai hiba volt a védelem részéről, és ezzel eggyel több indokot adtak az ügyészségnek az előzetes letartóztatás elrendelésére „Orgován Béla az emberölés kísérlete miatt kapott szabadságvesztését követően 5 éven belül nem tölthet be semmilyen cégben semmilyen funkciót. Mert azt a cégtörvény kizárja. És ez az idő még nem járt le. Mert elnézték, elnézték sajnos a naptárt Orgován úrék és Tarsoly úr. Ez csak 2015. decemberében fog lejárni” – közölte a fővárosi főügyész.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »